Afbeelding
Foto: Christian Pfeiffer

Alsnog geen kinderpardon voor Dima

MUIDEN - Weer een tegenslag voor de kleine Dima. Haar bezwaar tegen de afwijzing van het kinderpardon is ongegrond verklaard. Nu wacht de rechter.

door Christian Pfeiffer

Kent u Dima nog? In 2008 kwamen haar ouders in Muiden wonen. Een jaar later werd Dima geboren en weer anderhalf jaar later kreeg zij een broertje: Yosif. Toen Dima vijf jaar werd, vroegen haar ouders kinderpardon aan voor hun dochter. Dat werd afgewezen. In oktober vorig jaar was Muiden in rep en roer omdat de 5-jarige Muidense dreigde te worden uitgezet, samen met haar ouders en broertje. Een grote actie, 'Dima moet blijven', werd op touw gezet en tientallen mensen togen naar het stadhuis om een petitie te overhandigen aan burgemeester Marleen de Pater.

En nu is het weer mis, zo schrijft Linda de Wit op Bloggin' You waar ze de zaak nauwlettend volgt. De hoop was gevestigd op het bezwaar dat de familie maakte tegen de afwijzing, maar nu is het bezwaar afgewezen.

Linda de Wit: "De reden hiervoor komt totaal uit de lucht vallen. Ze zeggen nu dat er geen asiel is aangevraagd voor de kinderen en dat dat in de eerste plaats ook niet hoefde, maar dat er later door de staatssecretaris een andere regeling kwam… Blablabla. De kinderen zijn geboren in de tijd dat de ouders een verblijfsvergunning hadden! Verdriet, wanhoop… de blik in de ogen van deze papa en mama…"

Wanhoop
De wanhoop is van het blog af te lezen. Chronologisch worden de gebeurtenissen van de afgelopen maanden beschreven. Vreemde gesprekken met de Immigratie- en Naturalisatiedienst: het staat er allemaal op.

Als laatste redmiddel naar de rechtbank, die moet beslissen

De familie laat het er, samen met de hulp van de school en andere vrienden, niet bij zitten. De volgende stap is een gang naar de rechter. De Wit is ervan overtuigd dat er fouten bij de IND zijn gemaakt.

Haar zus Inge de Wit laat ondertussen weten dat de situatie van de familie schrijnend is. Er is bijna geen geld en er is dringend behoefte aan een goed huis. Zaken die moeilijk te regelen zijn. "Twee onschuldige kinderen die de dupe zijn van een zwaar ontmoedigingsbeleid van de IND. Daar waar de asielzoekers zich 24/7 zeer correct moeten gedragen, spelen zij vals spel. Twee kinderen die hier in Nederland geboren zijn en net zoals jij en ik Nederlander zijn. Dima, een blij en lief meisje dat niet anders weet dan dat dit haar thuis is… en Yosif, een jongetje van bijna 4 die zwaar autistisch is. De dagelijkse specialistische hulp die hij nodig heeft zal hij nooit in Irak krijgen", zo besluit Linda.