Elly de Vries in de volière. Ze is er elke dag en kreeg daar twee weken geleden een lintje voor.
Elly de Vries in de volière. Ze is er elke dag en kreeg daar twee weken geleden een lintje voor. Foto: Christian Pfeiffer

Kwartels in volière beroofd van hun eieren

MUIDEN - Wie doet zoiets? En waarom? Dat zijn toch wel de grootste vragen van Elly de Vries. Vrijdagavond 24 april werden uit de volière bij de P.C. Hooftschool zeven kwarteleieren gestolen.

door Christian Pfeiffer

Elly de Vries staat midden tussen haar vogels. Elke dag komt ze hier een keer. Als het erg koud of warm is soms wel meerdere keren. De ruim 70 vogels zijn haar oogappeltjes. Met een blaadje sla lokt ze een paar parkieten. "Au, ze pikken. Maar dat is niet erg hoor", grinnikt ze.

Wie kent de volière van vogelvereniging de Kwartel niet? Al zeker 20 jaar staat die bij de school en komen er dagelijks mensen kijken bij de vogels. Het hoort er echt bij. Nooit is er wat gebeurd, tot die bewuste vrijdagavond van 24 april. De Vries wordt gebeld door een buurtbewoonster dat er een kwarteltje op straat loopt. Dat kan niet, zo denkt ze eerst. Maar ze gaat meteen kijken. Tot haar grote verbazing en snel daarna ook woede, blijkt er een gat in het gaas te zijn geknipt. Precies ter hoogte waar een kwartelstelletje een fijn nestje had gebouwd met daarin zeven eieren.

De plaats delict is nog zichtbaar. Met een nieuw stukje gaas is het dichtgemaakt, maar het oude gaas is nog te zien. Dat is duidelijk doorgeknipt, waarschijnlijk met een tang. "Wie doet zoiets?", zo vraag Elly de Vries zich af. Ze is erg boos. Was het iemand die honger had? Die wenst ze veel succes met de eitjes. Het kwartelstelletje zat er al een paar dagen op te broeden en de eieren zijn daarmee oneetbaar.

Ook kun je er geen nieuwe kwartels laten uitkomen, zo vertelt ze. De eieren zijn te gevoelig. Er is aangifte gedaan bij de politie. De diefstal heeft waarschijnlijk tussen 19.00 en 20.00 plaatsgevonden. Iedereen die rond die tijd iets verdachts heeft gezien wordt opgeroepen zich te melden bij de politie. En de kwartels? Die maken het gewoon weer prima en zijn aan de andere kant van de volière rustig begonnen aan een nieuw nest. Zij lijken nog het minst onder de indruk.

Het gaas werd doorgeknipt bij het nestje
De kwartels kwartelen vrolijk door.