Ruwe schets van de plannen, met rechtsboven de betrokken partijen bij de presentatie vrijdag.
Ruwe schets van de plannen, met rechtsboven de betrokken partijen bij de presentatie vrijdag.

Zorgboerderij Hoogerlust op de schop

WEESP - KNSF Vastgoed is de nieuwe eigenaar van zorgboerderij Hoogerlust en omliggende gronden. Grootse plannen zijn er voor, met onder meer een restaurant in het Pippi Langkoushuis.

door Christian Pfeiffer

Kent u het Pippi Langkoushuis nog? Het is de bijnaam voor boerderij Vechthoeve. Een oude 'kringenwetboerderij' langs de oever van de Vecht. De boerderij stond daar in de weg bij de aanleg van de nieuwe snelweg A1 en werd eind 2013 op spectaculaire wijze verplaatst over de rivier naar een nieuwe plek op het terrein van zorgboerderij Hoogerlust. Sindsdien staat het huis leeg en dat is te zien: het hout is op delen rot en een opknapbeurt is hard nodig.

Het terrein van Hoogerlust en de zorgboerderij zijn aan het begin van het jaar door de overheid op de markt gebracht. Het hele complex is gekocht door KNSF Vastgoed. Met een ambitieus plan voor uitbreiding van de zorgboerderij wonnen zij de openbare aanbesteding. Vrijdag werden de plannen gepresenteerd.

En daar was ook onder meer Maurice van Kesteren. In het Weespse bekend van restaurant 't Weesperplein waar hij jarenlang het boegbeeld van was. Hij vertrok in januari en we weten nu waarom. Hij gaat in de Vechthoeve een restaurant beginnen waar gekookt kan worden met de producten van de zorgboerderij. Een droomlocatie. "Het moet een restaurant worden met een luxe uitstraling, met een terras aan de Vecht en misschien een aanlegsteiger", zo vertelt Van Kesteren. Het restaurant moet ook werkplekken bieden aan de cliƫnten van de zorgboerderij.

Het is een uniek plan voor Hoogerlust dat is gepresenteerd. Waar er nu nog zo'n 15 mensen dagelijks op de Muidense boerderij rondlopen, moet dat straks verdrie- of verviervoudigen naar ongeveer 50 per dag. Die cliƫnten kunnen straks op de boerderij terecht omdat ze psychische problemen hebben of een beginnende vorm van dementie. Wie actief blijft voelt zich beter, zo is de gedachte. Op het nieuwe Hoogerlust komt een grotere winkel, een nieuwe stal voor kippen (eieren moeten een van speerpunten worden) en er wordt ook gekeken of er zorgwoningen gebouwd kunnen gaan worden, woningen voor mensen met een zorgbehoefte. Wie zo'n woning betrekt, koopt of huurt de zorg erbij. De investeringen voor het project komen van de KNSF. Ontwikkelaar Marcus Wieringa: "Wij geloven in dit plan omdat we hier op een unieke ontwikkellocatie zitten: onder de rook van Amsterdam en twee nieuwe woonwijken naast de deur, de wijk Bloemendalerpolder en De Krijgsman. Het is hier upcoming." De plannen moeten dit jaar meer vorm krijgen.

'Wij geloven in deze plek, het is hier upcoming'