De Cliëntenraad van de gemeente Bussum.
De Cliëntenraad van de gemeente Bussum. Foto: Yvette Geerts

Lowbudget Festival: wat je met een beperkt budget kunt doen

MUIDEN - Met een beperkt budget kun je een hoop doen. Soms zijn het heel voor de hand liggende oplossingen en soms moet je iets creatiever zijn. Het eerste Lowbudget Festival in Bussum, op 6 juni in de voormalige Studio Concordia, is de plek waar al die tips en ervaringen gedeeld worden.

Een stoelmassage, een ruilhoek, een loopbaancoach, de modeshow 'Vintage to Impress', portretfotografie, mindfulness en een positiviteitscoach, wethouder Miriam van Meerten die een workshop geeft over de Gelukskoffer en een workshop van Jacqueline Zuidweg waarin zij zich richt op de groep Kinderen en zzp'ers: een klein aantal van de activiteiten die tussen 14.00 en 17.30 uur plaatsvinden. Het Lowbudget Festival komt uit de koker van de Cliëntenraad Sociaal Domein van de fusiegemeenten Bussum, Muiden en Naarden. Zij liepen al langer met het idee rond om iets bijzonders te doen voor mensen en gezinnen met een beperkt budget. De wethouders van de drie fusiegemeenten waren enthousiast en toen er een bedrag beschikbaar kwam vanuit de overheid voor armoedebestrijding en preventieve schuldhulpverlening konden de plannen uitgevoerd worden.
Wethouder Henny Timmerman van gemeente Muiden laat weten dat ze er trots op is dat de drie gemeenten de handen ineen hebben geslagen. Timmermans: "We hopen dan ook zo veel mogelijk inwoners uit de drie fusiegemeenten te mogen ontvangen."

Lindeke Mast, Rob Suurbier en Northon Flores Troche zitten in de Cliëntenraad en vertellen waarom ze dit Lowbudget Festival zo waardevol vinden en wat ze ermee hopen te bereiken. Mast: "Met dit festival willen we behalve voorlichting ook een gevoel meegeven aan mensen. Het Lowbudget Festival geeft inzicht in kansen en mogelijkheden wat je met een klein budget kunt doen. Wij denken dat je dat niet bereikt wanneer je bijvoorbeeld mensen met een uitkering € 25,- geeft. Bovendien mag dat niet, want dat is inkomenspolitiek." Suurbier valt haar bij: "We willen hen hiermee echt een cadeau geven." Op deze dag krijgen bezoekers talloze tips en ideeën over wat je met weinig geld kunt doen.

Suurbier: "Perspectief bieden is juist voor die groep belangrijk." Mast: "Armoede is niet enkel een kwestie van weinig of geen geld hebben, het is vooral ook ploeteren om te overleven. Daarom willen we juist ook kijken naar het innerlijke beeld van de mensen zelf. Zodat ze zelf merken wat er allemaal kan en ze inzicht krijgen in de mogelijkheden." Alle inwoners van Bussum, Naarden en Muiden zijn welkom. Een aantal van hen, 1.200, krijgt een persoonlijke uitnodiging. Dit zijn mensen die een uitkering of een specifieke toeslag krijgen en dit is juist de groep die de gemeente wil bereiken. Mast: "We willen juist die mensen graag bereiken en hen een fijne dag bezorgen." Waarom dan niet alleen een festival voor mensen met een uitkering? Mast: "Budgetteren is voor iedereen interessant en het zou fijn zijn als we zo een integratie tussen de verschillende groepen inwoners krijgen."

Meer info op www.clientenraad-bussum-muiden-naarden.nl.