Henk Jonkers en Ton Muijen na de explosie op het A1-talud.
Henk Jonkers en Ton Muijen na de explosie op het A1-talud. Foto: Christian Pfeiffer

Gevonden granaten tot ontploffing gebracht

MUIDEN - Op een talud van de nieuwe snelweg A1 zijn gisterochtend negen explosieven tot ontploffing gebracht die in de omgeving van het Kruitpad zijn gevonden. Een routineklus die toch spectaculair is.

door Christian Pfeiffer

De plek, op de zandhopen van de nieuwe snelweg ter hoogte van het BP-tankstation Honswijck, is met zorg uitgekozen. Het is niet de bedoeling dat er hordes publiek komen kijken naar dit soort ontploffingen. Ze moeten gebeuren om de oude explosieven op te ruimen, niet meer en niet minder. Voor deze negen explosieven is de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) naar Muiden gekomen. Ze worden vergezeld door twee explosievenverkenners van de politie: Henk Jonkers en Ton Muijen.

De klap zelf, rond de klok van twaalf uur, is niet spectaculair: een doffe plof in de verte en wat opspattend zand. Niets om over naar huis te schrijven. Na afloop laat Henk Jonkers de overblijfselen zien. Van de negen granaten zijn nog wat stukken over van enkele centimeters groot. "Niet in knijpen, dat is echt heel scherp", zo benadrukt hij. Voor de mannen zijn dit soort ontploffingen routineklussen, maar echt aan de grote klok worden ze niet gehangen. Het zijn en blijven immers explosieven en die zijn gevaarlijk.

De negen explosieven, voornamelijk granaten, zijn de afgelopen tijd gevonden rondom het Kruitpad in Muiden. Bijzonder is dat niet. Vorig jaar, tijdens het baggeren, werden in de naastgelegen sloot maar liefst 650 ontstekers en zes handgranaten gevonden. Dat er nu weer negen opduiken is niet zo gek. Ze komen waarschijnlijk allemaal van de grote ontploffing in 1947 op het terrein. Op vrijdag 17 januari ontplofte op het Kruitpad in Muiden bij het uitladen van een transport een grote hoeveelheid granaten. De granaten waren afkomstig van Duitse bunkers langs de kust en andere plaatsen in Nederland. "Het was de bedoeling de granaten te demonteren", zo schrijft Guus Kroon terugkijkend in 2006 in de Sluisz. "Bij het uitladen van de granaten heeft men wellicht een granaat naar iemand toe gerold. Hoe het ook zij: er volgde een ontploffing. De eerste granaat ontplofte, waardoor de lorrie ontplofte." Daardoor ontploften ook vrachtwagens en het naastgelegen kruitmagazijn. De granaten die niet ontploften werden door de explosies weggeslingerd. De wijde omgeving lag bezaaid. Veertien militairen en drie Muiders werden gedood.

De granaten voor de ontploffing.