Marcel Adriani licht de plannen toe.
Marcel Adriani licht de plannen toe. Foto: Bob Awick

Fusie: lasten voor Muiders mogelijk flink omlaag

MUIDEN - De fusie kan voor Muiders wel eens heel gunstig voor hun portemonnee gaan uitpakken. Het voorstel is om het ozb-tarief van Bussum te hanteren in de nieuwe gemeente en dat is heel gunstig voor Muiden.

door Christian Pfeiffer

Marcel Adriani, wethouder Financiën Naarden, heeft de financiële startpositie van de nieuwe gemeente Gooise Meren onder de loep genomen in een startnota.

Daarin staat voor Muiders iets heel belangrijks: de nieuwe gemeente wil de ozb-tarieven van Bussum gaan hanteren. Die zijn extreem laag, terwijl Muiders nu extreem veel betalen omdat de gemeente onder curatele staat.

250 euro
In Muiden is het ozb-tarief nu 0,1610 procent van de WOZ-waarde, dat moet 0,0587 procent worden. Oftewel wie nu een huis met een WOZ-waarde van 250.000 euro heeft, betaalt nu 402,50 euro. Dat daalt straks naar 146,75 euro.

Gunstig
Gooise Meren staat er op papier al gunstig voor. Al met al komt het erop neer dat er nog 3 miljoen bezuinigd moet worden op een begroting van 120 miljoen. Volgens Adriani zijn er geen harde tegenvallers.

"We verwachten een tekort van 6,3 miljoen in 2016 dat oploopt tot een structureel tekort van 7,3 miljoen in 2019. Het is noodzakelijk maatregelen te nemen om op termijn tot een sluitende begroting te komen. We zien drie hoofdlijnen waarop we kunnen besparen. Om te beginnen een besparing op de organisatiekosten (2,5 miljoen). Denk hierbij aan minder ambtenaren (50 fulltime arbeidsplaatsen). Ook kan er 1,8 miljoen bespaard worden via 'overige maatregelen' zoals inkoopvoordelen. Daarnaast kan er geld vrijgemaakt worden uit de algemene reserve om incidentele tekorten te dekken. Wat overblijft is 3 miljoen aan bezuinigingen waar de politiek (in dit geval de nieuwe gemeenteraad van Gooise Meren) een keuze in moet maken. Dat is te overzien, je komt met kleine maatregelen al heel ver. Je kunt bijvoorbeeld het beheer van drie sportparken vanaf één locatie doen", geeft Adriani als voorbeeld.

Akkoord
Of de fusieraad daarmee akkoord gaat is afwachten. Deze maatregel werkt in ieder geval in het voordeel voor inwoners van Naarden en Muiden; zij zullen veel minder gaan betalen. Ook de overige belastingen worden gelijkgetrokken in de nieuwe gemeente.

22 juni
De fusieraad beslist op 22 juni over de startnota. De startnota is een voorzet voor de begroting voor de nieuwe gemeente Gooise Meren. Muiden fuseert op 1 januari met Bussum en Naarden tot deze nieuwe gemeente. Achter de schermen zijn de voorbereidingen in volle gang.