Onlangs voerde SC Muiden protest door Floris V nieuw leven in te blazen
Onlangs voerde SC Muiden protest door Floris V nieuw leven in te blazen Foto: Matthijs Wink

SC Muiden: 'We worden de afgrond ingeduwd'

MUIDEN - Een desastreuze beslissing. Zo noemt SC Muiden de laatste ontwikkelingen rondom de verhuizing naar de Brediusdriehoek. "We worden de afgrond ingeduwd."

Even kort het geheugen opfrissen: SC Muiden moet deze zomer verhuizen van de huidige voetbalvelden om plaats te maken voor de woningbouwplannen op het KNSF-terrein. De gemeente heeft altijd beloofd een passende oplossing te vinden. Die oplossing werd uiteindelijk gevonden op de Brediusdriehoek: een driehoek gras naast de Maxisweg, maar daar moeten ook een hotel en wat woningen komen.

"Heeft de Sportcombinatie Muiden nu nog 3,5 sportveld, een handbalveld, een sportzaaltje en een eigen accommodatie, na de uitplaatsing resteren slechts twee sportvelden. En dit terwijl het aantal inwoners van Muiden de komende jaren verdubbelt. De gemeente heeft de verplichting de sportclub in zijn huidige vorm uit te plaatsen. Deze verplichting gaan ze niet nakomen, terwijl wel drie velden waren toegezegd. Eén daarvan is nu plots verdwenen", zo laat SC Muiden in een persbericht weten na de behandeling in de gemeenteraad.

Dat veld is ingeruimd voor de komst van een hotel en een luxe sporthal om de inkomsten op te krikken, zo briezen de voetballers. "Dit megalomane sportcampusplan kost 2 miljoen euro. De gemeente heeft bij projectontwikkelaar Krijgsman echter 1 miljoen euro bedongen en daarmee wordt dit de eerste forse tegenvaller voor de nieuwe fusiegemeente Gooise Meren. Naast een overschrijding in geld heeft de door de gemeente beoogde voorbelasting van 2 meter zand ook nog eens een jaar tijd nodig. Dit terwijl wij nu weg moeten van de oude locatie."

Zelf hebben ze al meerdere alternatieve plannen bedacht. SC Muiden stelt dat ze in eigen beheer wel drie velden kunnen aanleggen met een clubhuis ernaast. En dan kunnen die nieuwe velden al in november in gebruik worden genomen.

SC Muiden heeft zelfs in Naarden en Bussum aan de bel getrokken omdat zij vinden dat de fusiepartners van Muiden moeten weten dat de nieuwe plannen voor de Brediusdriehoek een miljoen euro meer gaat kosten. Het eerste verlies voor de fusiegemeente Gooise Meren, zo zeggen zij.

'Dit megalomane plan kost een miljoen meer dan er is'

Het conflict rondom de sportclub loopt al jaren. Sinds bekend is geworden dat SC Muiden weg moet van de huidige velden wordt er hard gezocht naar een oplossing voor het probleem. Er werd actie gevoerd, maar tot nu toe met weinig resultaat. Wel is er veel overleg tussen het college en de club. Daar zijn onlangs belangrijke stappen genomen, zo zegt de gemeente.