Wethouder Timmerman bij de lancering van de dementia-App, een van de initiatieven waar ze erg trots op is.
Wethouder Timmerman bij de lancering van de dementia-App, een van de initiatieven waar ze erg trots op is. Foto: Bastiaan Miché

'Al die initiatieven, die moeten we verbinden'

MUIDEN - Pittige kritiek op de gemeente in een eigen onderzoek naar de rol in het sociaal domein. Maar dat is niet erg, zo zegt wethouder Henny Timmerman. Het onderzoek laat zien welke geweldige initiatieven er al zijn. Alleen het verbinden wil nog niet zo erg lukken.

door Christian Pfeiffer

Het was het afgelopen jaar dé monsterklus voor alle gemeenten in Nederland: zij kregen vanuit het Rijk de zorgtaken over de schutting gegooid en moesten in rap tempo een eigen voorziening op poten zetten om dit allemaal te regelen. Het is nu de gemeente die nu de zorgtaken regelt. Maar wat hebben de Muiders en Muiderbergers daar nu van meegekregen? En weten ze waar ze moeten zijn voor hun zorgvragen? Daar heeft de gemeente Muiden onderzoek naar gedaan.

Ruim 40 Muiders, Muiderbergers, instanties en verenigingen werden geïnterviewd over het sociaal domein. De gemeente kreeg daarbij behoorlijke kritiek. De onderzoekers schrijven dat er 'enig cynisme over het onderzoek is', 'de gemeenschap vindt dat ze slecht geïnformeerd is', 'men vindt de gemeente weinig toegankelijk' en 'het gevoel bestaat dat gemeente haar afspraken niet nakomt'. Pittige woorden dus.

Wethouder Henny Timmerman glimlacht terwijl de resultaten worden opgelezen. "Het beeld van de gemeente is suf en duf, dat hadden we verwacht. Wat ons veel meer boeit is dat we nu weten wat inwoners van ons verwachten, namelijk een actieve, faciliterende rol. Daarnaast bleek uit de gesprekken dat er een heleboel initiatieven werden genoemd waar anderen weer niet van weten Daar zit onze winst: de rol van de gemeente moet veranderen en we moeten veel meer alle fantastische initiatieven die er zijn gaan verbinden. Want er gebeurt heel veel in Muiden en Muiderberg."
In de minder dan de zes maanden die de zelfstandige gemeente Muiden nog rest wordt dit een speerpunt. Het zoeken naar mensen die de buurt kunnen verbinden. Zij die weten wat er speelt in de wijk, sociaal betrokken zijn en hun kennis kunnen delen met de mensen die het nodig hebben, maar niet weten waar ze moeten beginnen. "De gemeente moet veel meer een actieve rol gaan vervullen in het sociaal domein. De gemeente moet veel meer een actieve, faciliterende rol gaan vervullen. Bij eenvoudige vragen ondersteunen we en verwijzen we door naar oplossingen in de buurt. Bij complexe zorgvragen kunnen inwoners terecht bij Wijzer in Bussum" Kan iedereen die iets wil betekenen dan nu aankloppen bij de gemeente? Timmerman: "Ja en nee, we staan met open armen klaar. Maar we hebben ook nog geen concreet plan, het zal allemaal moeten groeien."