De nieuwe bewoners van Mariënbrug genieten volop van de tuin met dit zomerse weer.
De nieuwe bewoners van Mariënbrug genieten volop van de tuin met dit zomerse weer. Foto: Yvette Geerts

Mariënburg bevalt, maar het is geen Muiderberg

MUIDERBERG- De 24 Muiderbergse ouderen van woon-zorgcentrum Amaris Florisberg die sinds begin juni gehuisvest zijn in het Klooster Mariënburg zijn na twee maanden redelijk gewend. Het was dan ook niet niks: op je 95-ste nog te moeten verhuizen. Reden: hun vertrouwde woon-zorgcentrum in Muiderberg was niet meer veilig. De sloopvergunning is inmiddels aangevraagd en teammanager zorg Ina van Heumen, hoopt dat ze begin 2017 kunnen terugkeren naar Muiderberg in het nieuwe onderkomen.

Van Heumen: "De verhuizing en voorbereiding zijn echt vlekkeloos verlopen. Ik ben echt trots op onze medewerkers, vrijwilligers en de bewoners." Van Heumen maakte deel uit van de werkgroep 'verhuizing' die eind 2014 is opgestart. Die aanlooptijd was echt nodig. "Ik heb zelf nog nooit eerder zo'n grote operatie meegemaakt, onze regiomanager wel." Haar ervaring kwam goed van pas. Er werden tal van lijstjes gemaakt en ook werd een plattegrond van de verschillende gangen in Mariënburg in Amaris Florisberg opgehangen. Deze werd later aangevuld met namen van de bewoners om hen te laten wennen. "De bewoners mochten zelf hun voorkeur aangeven, naast wie ze graag wilden wonen en of ze een grote kamer wilden of liever twee kleine kamers. "Het moest allemaal in vrij kort tijdsbestek en de mogelijkheden zijn beperkt als je met een dergelijke grote groep verhuisd", vertelt Van Heumen. Van de in totaal 36 bewoners van Florisberg hebben een aantal voor een andere locatie gekozen. Zij grepen het moment aan om te verhuizen richting familie."

Vertrouwd
Zeker in het begin was er onrust onder de bewoners, een aantal woont al hun hele leven in Muiderberg", aldus Van Heumen. Voornaamste reden om voor Bussum en Mariënburg te kiezen was de beschikbaarheid en dat de bewoners niet over verschillende locaties verdeeld hoefden te worden. En het voelt ondanks de aanpassingen, zo beschikt niet elke kamer over een eigen douche en toilet, al echt vertrouwd, laat Van Heumen weten. "Het is alsof we hier al veel langer dan twee maanden zitten, ik merk dat er rust komt onder de bewoners. Ze vinden ook hun weg al in het dorp, bijvoorbeeld naar Albert Heijn en de markt. "We voelen deze locatie echt als een cadeautje, de tuin is ook prachtig", aldus de zichtbaar enthousiaste Van Heumen. Personeel, bewoners, bijna iedereen is 'meeverhuisd', zo ook de vrijwilligers, hoewel ze zeker nog wel nieuwe vrijwilligers kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld voor de wandelclub op woensdagochtend. De wandelclub biedt behalve beweging nog iets extra's: Door mee te gaan met de wandelclub leren de bewoners Bussum sneller kennen. Een van de bewoners, de 88-jarige mevrouw Dorland-Cusell maakt zelf regelmatig een wandeling door Bussum. "Ik ga dan een stukje lopen en zie regelmatig nieuwe dingen." Wel heeft ze voor de grotere wandelingen een rollator aangeschaft. Ze vertelt dat ze er wel tegenop zag om naar Bussum te verhuizen maar nu ze er eenmaal is vindt ze Bussum fantastisch. "Al die winkels, je kunt hier alles vinden." Ook over het verloop van de verhuizing is ze enthousiast. "We hoefden niets te doen, alles werd ingepakt, de verhuizers waren erg aardig en toen ik hier kwam stond alles er." Ook de tuin rondom Mariënburg kan haar goedkeuring wegdragen, hoewel ze een tuin eigenlijk niet zo heel belangrijk vindt. "Ik heb bijna mijn hele leven op een flat in Amsterdam gewoond, een tuin heb ik nooit gehad." Ze is er nu wel regelmatig te vinden, net zoals een andere 95-jarige bewoonster die geniet van het zonnetje. Ook haar bevalt het hier in Mariënburg uitstekend. "Er wordt heel goed voor ons gezorgd, ik heb het echt naar mijn zin." Toch geven beide dames aan wel graag mee terug naar Muiderberg te willen.

Aanpassingen
Speciaal voor de huisvesting van nieuwe bewoners heeft Mariënburg wel een aantal aanpassingen ondergaan. Zo zijn er per gang twee grote inloopbadkamers en zijn alle kamers opnieuw gestoffeerd en geschilderd. Ook de openbare ruimtes zijn aangepast. Alles met als insteek het zo gezellig mogelijk te maken. Maar de aanpassingen gaan verder. Ook de zorgverlening is iets aangepast. Dat heeft voornamelijk te maken met de eerdergenoemde voorzieningen, zoals de badkamers op de gang. Van Heumen: "Bij het aangeven van de voorkeur door de bewoners moesten we daar ook rekening mee houden. Iemand die niet zelfstandig kan douchen of incontinent is kan bijvoorbeeld niet te ver van de badkamer af zitten."
In de geplande nieuwbouw in Muiderberg wordt alles anders. Zo komen er grote appartementen met uiteraard een eigen badkamer. In totaal 24 plaatsen voor zware zorg en 33 plaatsen voor wonen & zorg. "Dit betekent dat de bewoners het appartement huren en thuiszorg ontvangen", legt Van Heumen uit.