Boot wordt in deze greppel gevonden, aan de rand van de Brediusdriehoek.
Boot wordt in deze greppel gevonden, aan de rand van de Brediusdriehoek. Foto: gemeente Muiden

Boot uit de ijzertijd gevonden op Bredius

MUIDEN - Een bijzondere vondst in de Brediusdriehoek vorige week woensdag. Bij onderzoek werd een oude boot gevonden, waarschijnlijk een boomstamboot uit de ijzertijd.

De bijzondere ontdekking werd gedaan bij archeologisch veldonderzoek op de Brediusdriehoek. Dat werd uitgevoerd vanwege de voorbereidende werkzaamheden voor de zandophoging voor de voetbalvelden.

De gemeente maakt bekend dat tijdens dat onderzoek een boomstamboot van 6.50 meter lang en 80 cm breed is gevonden. "Gezien de grondlaag waarin de boot is aangetroffen, wordt aangenomen dat deze uit de ijzertijd stamt. Nader onderzoek moet vaststellen of deze aanname juist is."

En dat is best bijzonder, want als uit de datering van de vondst blijkt dat de boomstamboot daadwerkelijk uit de ijzertijd stamt zijn er maar weinig vergelijkbare vondsten gedaan. In heel Nederland zijn er overblijfselen van slechts tien boomstamboten uit deze tijd bekend. Boomstamboten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, primitieve boten die gemaakt zijn uit een grote boomstam. De ijzertijd begon in deze contreien zo rond 800 voor Christus en eindigde met de komst van de Romeinen naar ons land.

De overblijfselen van de boot zijn aangetroffen in een groenstrook buiten het ontwikkelgebied van Bredius, naast de toekomstige zandophoging voor de voetbalvelden. Zoals het er nu naar uitziet kunnen alle werkzaamheden daarom volgens planning doorgaan. Het stukje grond met de archeologische vondst wordt dan onberoerd gelaten, totdat er meer bekend is over de herkomst.

De gemeente Muiden en Rijkswaterstaat (eigenaar van deze grond) wachten nu de resultaten van het archeologisch onderzoek af voordat besloten wordt wat er met deze vondst wordt gedaan. De werkzaamheden voor de weguitbreiding A1/A6 lopen geen vertraging op vanwege deze vondst. Wanneer het archeologisch onderzoek is afgerond en wanneer bekend wordt of het vermoeden klopt, is nog niet bekend.

De boomstamboot is 6.50 meter lang en 80 cm breed
Wie goed kijkt ziet de contouren