'Surprise' is de derde theatertour van De City Speelt.
'Surprise' is de derde theatertour van De City Speelt. Foto: Mascha Hendriks

Theatertour 'Surprise' moet één grote verrassing worden

WEESP - Regisseur Maartje Ghijsen interviewen over theatertour 'Surprise' is nou niet bepaald een eenvoudige opgave. Ze wil over deze voorstelling namelijk zo min mogelijk kwijt. "Als ik te veel verklap, is het verrassingseffect weg."

door Marieke van Veen

Maartje Ghijsen geeft toe: een kaartje kopen voor een voorstelling waarover je niks weet is wel een beetje ongebruikelijk. "We vragen het publiek om zich aan ons over te geven. Het wordt sowieso een heel leuke avond, vol verrassingen."

Is het in een tijd waarin we ons omringen met luxe nog wel mogelijk om een ander te verrassen met een simpel maar lief gebaar? Zonder daar iets voor terug te verwachten? Daar gaat het team van De City Speelt (de theatergroep van de City of Wesopa) samen met het publiek naar op zoek. Voor de voorstellingen worden mensen gezocht die een verrassing verdienen of kunnen gebruiken. Tijdens de culinaire intermezzo's gaat het publiek aan de hand van informatie met elkaar in discussie over de kandidaat die ze niet kennen en die er ook niet bij is. Waar zouden ze hem of haar blij mee kunnen maken?

Deze verrassing wordt in een later stadium - dus niet op de avond zelf - ten uitvoer gebracht. "Het samen bedenken wat de verrassing zou kunnen zijn is onderdeel van de voorstelling, maar de verrassing zelf niet", legt Maartje uit. Ze heeft nu vijf kandidaten en heeft er nog dertien nodig. Kandidaten voordragen kan via decityspeelt@wesopa.nl.

Ondertussen wordt het publiek zelf ook verrast. Met grappige en ontroerende scènes, met muziek, met dans én met lekker eten. Ghijsen: "We trekken in kleine groepjes door de stad. Op verschillende locaties worden er scènes gespeeld en ook onderweg is er van alles te zien. Tussen de bedrijven door gaan we aan tafel. Ontzettend leuk dat de Weesper horeca ook dit jaar weer zo enthousiast meedoet."

Aan 'Surprise' werken dertig spelers, muzikanten en dansers mee. Het gaat om een mix van professionals en amateurs. "Mooi om te zien hoe de amateurs oplichten als ze met professionals werken. Dit maakt de theatertour voor de spelers van De City Speelt tot een heel mooie ervaring. Voor de professionals is het ook spannend vanwege de verschillende locaties en de verrassingselementen. Geen enkele voorstelling is hetzelfde." 'Surprise' is er op 18, 19, 20, 25, 26 en 27 september; er zijn diverse starttijden. Reserveren kan via www.ticketkantoor.nl/shop/surprise.