Straks geen zwaar verkeer meer over de sluis.
Straks geen zwaar verkeer meer over de sluis. Foto: Christian Pfeiffer

Geen zwaar verkeer meer

MUIDEN - Vrijdag gaat de Spieringbrug over de Vecht open. Voor het centrum van Muiden betekent dat een enorme ontlasting van het verkeer, dat zich nu nog over de Sluis wurmt. De gemeente neemt alvast wat maatregelen.

door Christian Pfeiffer

Na de opening van de Spieringbrug is het niet meer de bedoeling dat landbouwvoertuigen en zandwagens over de Sluis rijden. Het is een van de eerste maatregelen die de gemeente meteen treft. Het zware verkeer mag straks over de nieuwe brug over de Vecht. Daar vormt het geen gevaar voor het andere verkeer.

Smalle straten
Het verkeer door de smalle straten van Muiden levert al heel lang hachelijke situaties op. Bij Floris V is de doorgang zo smal dat er regelmatig verkeer vaststaat of verkeersborden of muren worden geraakt. Wat er precies met het verkeer door het oude centrum gaat gebeuren is nog even afwachten. Eigenlijk had er al een visie voor het verkeer moeten liggen, maar door alle drukte en de fusie van de gemeente is dat plan op de lange baan geschoven.

Wel heeft de gemeente Muiden vorig jaar metingen laten verrichten naar het gebruik van de Sluisbrug. Die metingen worden herhaald op het moment dat alle bouwwerkzaamheden zijn afgerond.

Te snel
"We zouden natuurlijk meteen na de opening van de Spieringbrug kunnen meten wat het effect is. Maar volgend jaar wordt het nieuwe aquaduct in gebruik genomen en komt de hele afslag Muiden op de huidige plek te vervallen. Dat heeft waarschijnlijk ook nog een groot effect", zo vertelt een woordvoerder.

Een verkeersvisie voor de binnenstad is op de lange baan geschoven

Welkom
Alle Muiders en Muiderbergers worden door de gemeente uitgenodigd om vrijdag te komen kijken bij de opening van de Spieringbrug. Het programma begint om 16.00 uur en is om 18.00 uur afgelopen. Er zullen diverse optredens zijn van o.a. The Flyboarding Team en de Meiden van de Kade. Uiteraard zal ook burgemeester Marleen de Pater aanwezig zijn. Het officiƫle gedeelte start om 16.30 uur en duurt tot 17.00 uur (verzamelen vanaf 16.00 uur). Daarna is er aan de oostkant (Lange Muiderweg) van de brug een receptie tot 18.00 uur met een hapje, drankje en muziek.

Geen tunnel
Met de opening van de Spieringbrug gaat een langgekoesterde wens van de gemeente Muiden in vervulling. Al sinds het begin van de discussie over de verbreding en verlegging van de snelweg A1 heeft Muiden aangedrongen op een nieuwe brug om de oude binnenstad te ontlasten van het verkeer. In 2010 besloot de gemeenteraad van Muiden mee te betalen aan de nieuwe brug.

Dat werd besloten nadat duidelijk was geworden dat Muiden kon fluiten naar een extra tunnelbuis voor lokaal verkeer in het nieuwe aquaduct van de A1. In 2011 werden de voorbereidingen getroffen en in 2012 werd het ontwerp voor de nieuwe brug gekozen.

De Spieringbrug had al maanden geleden klaar moeten zijn

Ecopassage
De bouw van de brug begon eind 2013 en aanvankelijk had de brug deze lente al klaar moeten zijn, maar er ging iets mis rondom de aanvraag en verlening van de benodigde vergunningen rondom een aparte ecopassage van de brug.
Daardoor liep de opening maanden vertraging op. Dat obstakel is inmiddels verholpen en vrijdag mogen dan eindelijk de eerste auto's over de brug rijden.