Eijking voor het doek op de zolder van het stadhuis
Eijking voor het doek op de zolder van het stadhuis Foto: Christian Pfeiffer

Gered voor Weesp, 'De Vier Evangelisten' van Sybilla

WEESP - 'De Vier Evangelisten' is gered. Het 17de-eeuwse schilderij van de Weesper schilder Sybilla blijft in Weesp door een bijzonder gebaar van Pim, Bart en Marijke Pieterse uit Zuid-Afrika.

door Christian Pfeiffer

Pim Pieterse is digitaal geabonneerd op het WeesperNieuws en las vorige week het verhaal van wethouder Peter Eijking die alles op alles zette om het doek voor Weesp te behouden. Het verhaal greep hem zo aan dat hij in overleg met zijn broer en zus besloot de benodigde 6000 euro beschikbaar te stellen om het werk te kopen en te schenken aan de gemeente Weesp. Het was dan ook een heel plezierig telefoontje dat Peter Eijking donderdag kreeg van CDA-raadslid Cees Sluyk, een volle neef van de familie Pieterse. Hij is door de familie ingeschakeld om hier in Nederland alles te regelen. Eijking is meer dan blij met het genereuze aanbod.

Waarom de band met Weesp? Pim, Bart en Marijke vertrokken in 1965 met hun ouders Bartel en Anna Maria Pieterse-Sluyk vanuit Weesp naar Zuid-Afrika en bouwden daar een succesvol bestaan op. Toch bleef Weesp altijd een belangrijke rol spelen, zo legt Cees Sluyk uit. Ook toen Bartel en Anna Maria overleden. Die band met Weesp is ook de reden voor het feit dat in Zuid-Afrika het WeesperNieuws elke week nog wordt gelezen. En het schilderij 'De Vier Evangelisten' hoort in Weesp, zo vindt ook de familie Pieterse. Er is alleen één voorwaarde aan de deal verbonden: als het schilderij straks weer in het opgeknapte Gemeentemuseum komt te hangen, moet er een bordje onder komen met: 'Ter nagedachtenis aan Bartel en Anna Maria Pieterse-Sluyk.' "Geen enkel probleem, natuurlijk", zo reageert wethouder Eijking op de voorwaarde. "En als mensen dat meer willen doen, mooie dingen schenken met als enige voorwaarde een naambordje, dan is daar altijd over te praten", zo grapt hij verder. Eijking is nog steeds erg blij met de onverwachte redding. Met dit nieuws is de tweede redding van een schilderij van Sybilla voor Weesp dit jaar een feit.

Eerder dreigde de katholieke kerk al een doek te verkopen.