Spoorbrug Muiderberg geeft een zoen.
Spoorbrug Muiderberg geeft een zoen. Foto: Bastiaan Miché

De kus

MUIDERBERG - De boog is af. Maandag is bij Muiderberg het laatste deel van de nieuwe spoorbrug geplaatst. Het plaatsen van het 1,2 miljoen kilo zware deel is goed gelukt.

Het wordt een enorme stalen boogbrug van ruim 50 meter hoog en 250 meter lang, zonder ondersteuning. Dit om de vele rijbanen van de nieuwe A1 te kunnen oversteken: de spoorkruising Muiderberg. In verband met de veiligheid mocht er geen publiek aanwezig zijn bij het aanbrengen van het ontbrekende deel van de brug. De 'kus' werd wel op beeld vastgelegd.

De nieuwe brug is een van de grote werken van Rijkswaterstaat voor de verbreding van de A1. Er wordt gewerkt van Almere tot Amsterdam, op dit moment de grootste bouwput van Nederland. Alle automobilisten hebben de blauwe pijlers langs de kant van de weg zien staan: het zijn de ondersteuningen waar de nieuwe boog op gebouwd is. De 17 stalen stukken plus twee basisstukken zijn in België gemaakt en per schip aangevoerd naar de bouwplaats waar ze aan elkaar gelast zijn.

Brug wordt volgend jaar zomer op zijn definitieve plek gelegd

Omdat het om een spoorbrug gaat, is ProRail als beheerder van het spoor nauw betrokken bij de bouw van de brug. ProRail werkt net zoals Rijkswaterstaat aan het vergroten van de capaciteit tussen Schiphol-Amsterdam-Almere. Bij ProRail heet dit OVSAAL (de L staat voor Lelystad). Er wordt wel eens gedacht dat er in dit kader meer spoorrails worden aangelegd. Op het traject Weesp-Muiderberg-Muiden is dit niet het geval: ProRail past slimme technische oplossingen toe op het huidige spoor waardoor meer spoorrails niet nodig zijn.

In de zomer van 2016 wordt de nieuwe spoorbrug op zijn plek gelegd. Daarvoor zal dan het treinverkeer tussen Weesp en Almere vier dagen worden gestremd. Door het gebruik van beton op de stalen brug (uiteindelijk ruim 8500 ton zwaar) moet de nieuwe brug weinig overlast geven voor de omwonenden.

Nieuwe A1
Het werk aan de nieuwe A1 begint aardig op te schieten. Tijdens de open dag van het aquaduct, dit weekend, werd aan de bezoekers verteld dat naar verwachting volgend jaar augustus de eerste auto's door het aquaduct onder de Vecht kunnen rijden.

Vorige maand werd bij het Amsterdam-Rijnkanaal het eerste stukje nieuwe A1 al in gebruik genomen: een slinger onder een nieuw viaduct door waar straks de aansluiting met de A9 komt. Uiteindelijk moet het werk in 2020 helemaal zijn afgerond: dan is de oude A1 ook helemaal verdwenen en omgebouwd tot een nieuw stukje natuur.