Nu wordt plastic nog in zakken verzameld.
Nu wordt plastic nog in zakken verzameld. Foto: Christian Pfeiffer

GAD komt met een extra klikobak voor plastic

MUIDEN - We krijgen er een extra klikobak bij. Voor 2020 moet 75 procent van het huishoudelijk afval hergebruikt worden, en daar is een extra gescheiden inzameling voor nodig. Voor het centrum is de extra kliko geen oplossing, daar wordt naar containers gekeken.

door Christian Pfeiffer

Het is een flinke wijziging van de GAD. Weer een nieuwe klikobak. Deze keer voor plastic, blik en drankkartonnen. Dat is afval wat op dit moment al wordt ingezameld via de speciale plasticzakken. "We zien sinds de wijziging dat blik en drankkarton ook bij het plastic mag een stijging van meer dan de helft", aldus Liesbeth van der Mei van de GAD. "En deze nieuwste wijziging gaat ons allemaal aan."

Vaker en minder vaak
Het is niet het enige. De frequentie van aan huis inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft) wordt verhoogd, de frequentie van aan huis inzamelen van oud papier en karton (opk) wordt verhoogd en door de verhoogde service op grondstoffen kan de inzamelfrequentie voor restafval geleidelijk aan omlaag.

In het nieuwe inzamelsysteem zal de inzameling van de grijze huisvuilzak op straat uiteindelijk verdwijnen. Dat kan overigens nog wel even duren. De doelstelling is 2020, dus voordat de nieuwe klikobakken ook daadwerkelijk komen is het waarschijnlijk al 2018. "Daarnaast hopen we dat we mensen nog meer bewust kunnen maken. Zo zien we dat etensresten nog veel te weinig in de GFT-bak worden gegooid, terwijl dat wel gewoon mag."

Mening
Muiders en Muiderbergers mogen overigens nog hun mening geven over de nieuwe plannen, want helemaal vast staan ze nog niet. De inspraakprocedure over het voorgenomen besluit loopt tot en met 4 december 2015. Het plan is digitaal te raadplegen op www.gad.nl. Daarnaast zijn de stukken in te zien op het gemeentehuis, bij het regiokantoor Gooi en Vechtsteek en de GAD.

Er worden nog veel te weinig etensresten in de GFT-bak gegooid

Inspraak kan per e-mail naar mailto:inspraak@gad.nl of per post naar Postbus 251, 1400 AG Bussum, onder vermelding van 'Inspraak beleidswijziging huishoudelijk afval'.

Daarnaast organiseert de GAD een inloopochtend op vrijdag 13 november van 10.00-12.00 uur bij de GAD in Bussum. Na de inspraakprocedure volgt een definitief besluit aan het einde van dit jaar.
Van der Mei besluit: "Zo willen we graag weten of bij u een extra klikobak in de tuin wel een optie is. Dat soort dingen nemen we nog allemaal mee in onze besluitvorming."