Er zijn te veel ganzen rond het Naardermeer, zegt Natuurmonumenten.
Er zijn te veel ganzen rond het Naardermeer, zegt Natuurmonumenten. Foto: Christian Pfeiffer

PvdD geschrokken van voornemen vergassen ganzen

WEESP - De Partij voor de Dieren is geschrokken van de vergunning die is verleend om ganzen in het Naardermeer te vergassen. "Dit is verschrikkelijk voor de dieren. Slecht natuurbeleid", zo zegt fractievoorzitter Bram van Liere van de provinciale fractie.

Vorige week werd bekend dat er een vergunning is afgegeven om volgend jaar ganzen te vangen en te vergassen in het natuurgebied van Natuurmonumenten. Dat vangen gebeurt als de vogels in de rui zijn, dan zijn ze kwetsbaar. Tot wel honderden per dag. Ganzen die overwinteren worden ontzien bij het vangen.

Natuurmonumenten bevestigt het voornemen en vertelt dat dit komt door provinciale afspraken wat de ganzen betreft. Ganzen veroorzaken schade bij boeren en er komt steeds minder geld beschikbaar om die schade te vergoeden. Ook hebben andere broedvogels in het Naardermeer behoorlijk last van de ganzen.

De Partij voor de Dieren stelt dat het hele provinciale beleid ten aanzien van de ganzen verkeerd is. "Het is slecht dat Natuurmonumenten meewerkt aan dat akkoord. Het gaat ook niet werken", zo zegt Van Liere.

Het Naardermeer ligt deels op Weesper grondgebied. Ook de gemeente is op de hoogte gebracht van de plannen.

Provinciaal wil de partij het ganzenbeleid dan ook gaan veranderen. Van Liere wijst op de alternatieven die er zijn.

"Ik pleit voor een proef met groene lasers. Dan worden de weilanden beschenen met lasers die ganzen zien en daardoor wegblijven", zo vertelt hij. "Dat is ook effectief." Van Liere gaat kijken wat er in de provincie nog tegen de vergunning voor het Naardermeer gedaan kan worden.