Het roeiteam van de Orkaan van de Heeren XIV.  Anne-Sjoerd Dikkerboom staat achteraan met mutsje op.
Het roeiteam van de Orkaan van de Heeren XIV. Anne-Sjoerd Dikkerboom staat achteraan met mutsje op. Foto: Matthijs Wink

Heeren XIV: 'Dit was de mooiste overwinning'

MUIDEN - Het was een prachtseizoen voor de roeiers van sloep De Orkaan van de Heeren XIV. Anderhalve week geleden werden de Muiders in Muiden kampioen, tijdens Muiden-Pampus-Muiden. We blikken terug met Anne-Sjoerd Dikkerboom (48).

door Christian Pfeiffer

"We hebben waanzinnig genoten. Pas halverwege het seizoen kwamen we er lekker in en begonnen we wedstrijden te winnen." Dat de strijd uiteindelijk in de thuisstad Muiden werd beslecht, is natuurlijk geweldig. "Vooral de weken voor Muiden-Pampus-Muiden waren zenuwslopend", zo vertelt Dikkerboom.

Net als alle andere teams legde de Orkaan tweemaal de 7,5 km van Muiden naar Pampus en terug af. De Muiders hadden hiervoor in totaal 83 minuten en 27 seconden nodig. Hiermee bleef het team meer dan 80 andere herenteams voor. Naast de Grachtenrace in Amsterdam, begin oktober, wonnen de roeiers in de Orkaan ook de Grachtenrace in Zwolle, de Maasrace in Rotterdam, de Veerse Meerrace in Kortgene, de Kaagrace in de Kaag en de wedstrijden in Terherne en Makkum.

De prestatie in Muiden was genoeg om de directe concurrent uit Deventer - het team van de Visbyvaarder - voor te blijven.

Dikkerboom: "Op de wedstrijddag, zaterdag, startten we allebei achter in het veld. We zagen dus tijdens de wedstrijd al dat we genoeg uitliepen om te winnen." Het team dat in de Orkaan roeit traint al jaren fanatiek: wekelijks op dinsdag- en donderdagavond en als er op zaterdag geen wedstrijd is, trainen de roeiers ook op zondag, ongeacht de weersomstandigheden.

Muiders die in Muiden landskampioen worden, een droom

Vanaf nu is de druk een beetje van het trainen af, en daarom zal er de komende winter alleen op zondag worden getraind – mits er geen ijs ligt, dit natuurlijk ook in verband met het gebrek aan daglicht tijdens de winteravonden. Het seizoen 2016 start in april met de wedstrijd Vechten op de Vecht in Weesp.

De Heeren XIV zal de titel van Nederlands kampioen zeker willen verdedigen. "Ik vond persoonlijk de mooiste wedstrijd van dit seizoen misschien wel de Grachtenrace in Amsterdam. Dan zijn we in Muiden landskampioen geworden. De focus ligt nu op de race Harlingen-Terschelling, in mei. Als we die winnen stop ik met roeien, zo heb ik wel eens gekscherend gezegd. Dat zijn de drie mooiste races."

Door een fout is vorige week de foto van het verkeerde team op de voorpagina van het MuiderNieuws terechtgekomen. Boven dit artikel de foto van de echte landskampioenen: de roeiers van de Orkaan van de Heeren XIV.