Geen hockeyveld naast Kocherbos.
Geen hockeyveld naast Kocherbos. Foto: Christian Pfeiffer

Rechter zet streep door tweede hockeyveld Muiderberg

MUIDERBERG - Het tweede hockeyveld van MHC Muiderberg bij het Kocherbos komt er niet. De Raad van State heeft de vergunning vernietigd.

door Christian Pfeiffer

En daarmee komt er een strijd van jaren over de aanleg. Want MHC Muiderberg mag nu geen tweede veld gaan aanleggen in het weiland naast het Kocherbos. "We zijn uiteraard ontzettend teleurgesteld dat de Raad van State tot dit besluit is gekomen", zegt Bas Boswinkel van de hockeyclub. "We zullen nu samen met de gemeente op korte termijn gaan kijken naar alternatieve oplossingen, want als er niks gebeurt, zullen we volgend jaar een aantal jeugdteams moeten gaan terugtrekken uit de competitie. Dit betekent dat rond de veertig kinderen dan geen wedstrijden meer kunnen spelen en dat kan niet de bedoeling zijn, zou je denken."

College
Ook het college van B en W van Muiden is teleurgesteld. Zij gaan de uitspraak nog bestuderen. "Het college betreurt de uitspraak van de Raad van State. Er lag een urgentie om de aanleg van een tweede hockeyveld mogelijk te maken en deze urgentie is maatschappelijk en bestuurlijk onderkend. Voor de hockeyclub betekent deze uitspraak dat zij op dit moment geen zicht heeft op een tweede hockeyveld."

En: "In de totstandkoming van het bestemmingsplan zijn alle stappen doorlopen die nodig waren en zijn alle overlegpartners betrokken geweest en om advies gevraagd en zijn alle onderzoeken verricht die verplicht zijn. Er is onder meer uitgegaan van de interpretatie van de provincie op de provinciale regelgeving, waarbij het advies positief was. De Raad van State oordeelt anders over deze provinciale regelgeving. Na nadere bestudering van de uitspraak zal het college zich beraden over de gevolgen van deze uitspraak voor het hockeydossier."

Blijdschap
Vreugde is er bij Hart voor Muiderberg en Groen voor Muiderberg. Zij hadden de rechtszaak aangespannen omdat zij vinden dat door de aanleg van het veld de dorpsentree onherstelbaar aangetast wordt. "De historische dorpsingang blijft bestaan! Wij hopen voor alle spelers van MHC Muiderberg dat er een goede alternatieve locatie wordt gevonden", zo schrijven ze.

Het verzet begon in 2013 met een eerste petitie tegen het plan. Het tweede hockeyveld werd toen door het college van B en W op die plek afgedwongen nadat er politiek jarenlang geen oplossing was voor het ruimtegebrek van MHC Muiderberg.

Rechtszaken volgden en uiteindelijk belandde de zaak bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan.