Ellen van Vossen (l) en Ellen Hazenberg hebben een andere rol in Bussum, maar weten wel van elkaar wat er speelt.
Ellen van Vossen (l) en Ellen Hazenberg hebben een andere rol in Bussum, maar weten wel van elkaar wat er speelt. Foto: Bob Awick

'Nieuwe ondernemers erbij, maar er is ook weer leegstand'

BUSSUM - Ze kunnen nauwelijks een stap zetten in het dorp of ze worden aangesproken. Evenementencoördinator Ellen Hazenberg en dorpsmanager Ellen van Vossen zijn er al aan gewend. Zelf hebben ze ook het gevoel alsof ze hun werk voor de inwoners en ondernemers van Bussum al heel lang doen.

door Yvette de Vries

Toch timmert Ellen als dorpsmanager Bussum pas sinds oktober 2013 aan de weg. Ze kreeg een duidelijke opdracht van de Stichting Pro Bussum mee bij haar aantreden: los de leegstand op en maak van Bussum een aantrekkelijk centrum. Hoe? Dat lieten ze voor een groot deel aan haar eigen inbreng en creativiteit over. Ze herinnert zich uit die beginperiode vooral een centrum met een gebrek aan samenhang, een beeld dat ook bevestigd werd door mensen met wie ze sprak. "Ik hoorde van verschillende inwoners dat Bussum wel veel winkels heeft, maar dat ze niet met elkaar verbonden zijn." Een duidelijk signaal voor Ellen, die in andere steden en dorpen al vaker met dat bijltje had gehakt, om daar eens goed in te duiken.

"Ik wilde het aanbod zichtbaar maken door de samenhang in het winkelgebied te versterken, zoals nu bijvoorbeeld met de Havenstraat is gebeurd." Die straat was volgens haar een goed voorbeeld van een straat die er maar een beetje bij leek te hangen, ondanks de leuke winkels. "Ze waren niet echt onderdeel van het centrum." Wie onlangs nog via die kant het centrum is ingelopen kan met eigen ogen het verschil zien.

Het blijft natuurlijk een kwestie van smaak, maar de ondernemers uit de straat zijn tevreden en ook heeft Ellen al van menig inwoner complimenten ontvangen. "En," benadrukt ze, "er zijn de laatste tijd ook nieuwe ondernemers opgestaan. Zoals Trev's Soep in de Kapelstraat, en eerder al Het Hoofdkantoor op de hoek van de Spiegelstraat en (H)eerlijk Waar aan de Huizerweg." Ook regelde ze dat er aan de Brinklaan woonruimte kwam op de plek van lege winkels. Maar ze ziet nu ook gaten vallen, ondernemers die ermee stoppen en panden die leeg komen te staan. Ze wijt het ten dele aan de grilligheid van de economie en het oprekken van de seizoenen. Ze schetst een beeld van haar eigen kledingkast. Daarin zijn half juli nog steeds geen zomerjurken te bekennen.

Kapelstraat
Er is al veel over geschreven en minstens zo vaak over gesproken: de Kapelstraat. Voor het eerst in haar geschiedenis heeft Bussum een heuse terrasstraat. Een project waar Ellen trots op is dat het in samenwerking met gemeente en ondernemers is gerealiseerd. Ze maakt zich wel zorgen over de toename van het aantal leegstaande winkelpanden in de Nassaulaan door het omvallen van met name winkelketens. De huren van die panden zouden voor veel partijen te hoog gegrepen zijn. "Er is sprake van een mismatch tussen vraag en aanbod." Een pandenpitch dan maar weer? Zo'n avondje waarop je vraag en aanbod bij elkaar probeert te brengen. Met alle partijen: van pandeigenaren en makelaars tot winkeliers en zzp'ers die een werkplek buitenshuis wel zien zitten. Eerlijk gezegd denkt Ellen dat ze het nu, na drie keer, in een ander vaatje gaat gieten. Hoe het precies eruit gaat zien weet ze nog niet. Ondertussen is ook de evenementencoördinator aangeschoven met vers van de pers de evenementenkalender van Bussum. "Weet je meteen wat er de komende drie maanden te doen is in Bussum", grapt ze. Het is een van haar projecten. Alles wat er te doen is in Bussum verzamelen en dat in de vorm van een kalender wereldkundig maken. Ze werkt veel samen met de straatmanagers, in totaal telt Bussum er 14. Ze ontkracht direct het beeld dat zij verantwoordelijk is voor alle evenementen in het dorp. "De ondernemers nemen zelf het initiatief, ik ondersteun bij activiteiten en evenementen." En dat gaat van het regelen van de hanging baskets die voor eenheid en een fleurig straatbeeld moeten zorgen tot het aanvragen van de vergunning voor bijvoorbeeld Bussum Cultureel of het intekenen van de plattegronden voor Het Gooi Bevrijd.

Een vijfde drogist in de Nassaulaan heeft zeker niet de voorkeur

Groot evenement
Het lijkt kinderspel, maar er blijkt toch heel wat aan vooraf te gaan voordat de zomerbloeiers hangen. Ze lachen als ze daar aan terugdenken. De evenementencoördinator is langs elke lantaarnpaal in het dorp gefietst om te kijken of die geschikt was: niet te dicht bij een gevel, of dat zo'n basket het zicht belemmert. Een idee dat wel rechtstreeks uit haar koker komt is het plan voor een grootschalig en breed gedragen muziekevenement dat verder gaat dan 'het straatje' van de winkelier. Dit idee is door verschillende partijen opgepakt en resulteerde in Deining in Bussum. Een voorbeeld van een evenement waar alle winkeliers aan meebetalen vanuit het reclamebudget, maar waar ze niet onmiddellijk de vruchten van plukken. "Langetermijninvestering", noemt Hazenberg het. "Het zet Bussum op de kaart." Het zou natuurlijk mooi zijn als elke winkelstraat een eigen identiteit had, beaamt ook de dorpsmanager. Maar de verschillen zijn soms klein. Ze labelt er een paar. De Nassaulaan bijvoorbeeld is een winkelstraat voor de grotere winkels, voornamelijk vanwege de omvang van de panden. Maar een vijfde drogist hoeft wat haar betreft niet in die straat de leegstand op te vullen. De Spiegelstraat rekent Ellen steevast tot het centrum. "High-end mode, lifestyle en kleinschaligheid", benoemt ze het winkelaanbod in dit straatje. Het woord 'beleving' valt nu al een paar keer. En ook de evenementencoördinator ziet dat als een belangrijk recept voor succes. Maar zitten we daar in Bussum wel op te wachten? De beide dames denken van wel en in hun aanpak proberen ze daar samen met de ondernemers op in te spelen. "We willen een leuk winkeldorp zijn, niet alleen een boodschappendorp", verkondigen ze eensgezind.

Een van de woningen aan de Brinklaan.