Afbeelding
Foto: Ruth van Kessel

'Ik wil mensen verbinden vanuit een geloofstraditie'

MUIDEN – Na een jaar zonder heeft de Grote Kerk weer een eigen dominee: zondag werd Gerben Hoogterp bevestigd, zoals dat heet en daarmee begon voor de Fries zijn eerste echte werkdag in Muiden. Hoogterp: "Mijn missie als predikant is om mensen te verbinden. Ik hoop van harte dat ik voldoe aan de verwachtingen en deze missie ook in Muiden waar kan maken.

door Ruth van Kessel

Gerben Hoogterp (56) is de eerste parttime dominee van de Protestantse Gemeente Muiden. Hij verdeelt zijn werkweek over zijn werk als ziekenhuispredikant in Heerenveen en het predikantschap in Muiden. De twee functies vullen elkaar goed aan, vindt de kersverse dominee: "Bij beide sta ik midden tussen de mensen en in de moderne samenleving. De twee werelden houden mijn blik fris." En voor die frisse blik gaat Terpstra: "Met de verhuizing naar Muiden is dit de vierde keer dat mijn vrouw Lies en ik beiden weer van nul af aan beginnen. Ik was stadspredikant in Antwerpen, daarna woonden we in Druten en was ik predikant van de gemeente in het land van Maas en Waal en de laatste twaalf jaar als ziekenhuispredikant in Friesland. Het is spannend om telkens je oude leven los te laten, maar vooral het uit je comfortzone stappen geeft een nieuwe boost. Lies is als pedagoog/psycholoog net begonnen aan een nieuwe baan in Almere, onze twee kinderen studeren in Delft en ik mag in Muiden aan de slag. We hebben er veel zin in."
Wat brengt u mee naar Muiden?
"Ik ben door de kerkgemeente beroepen vanwege mijn openheid en mijn ideaal mensen te verbinden vanuit de geloofstraditie van de kerk. Ik was de laatste twaalf jaar gemeenteraadslid en fractievoorzitter van GroenLinks in Leeuwarden. Ook die verbinding – tussen de moderne samenleving en het traditionele geloof – sterkt mij in mijn missie om samen met de katholieke parochie – fysiek onze buren hier in Muiden – van betekenis te kunnen zijn voor de Muider gemeenschap. Maar eerst wordt het voor mij luisteren naar wat er leeft in Muiden."

Wat is uw eerste indruk?
"Ik ben nog helemaal vol van de bevestigingsdienst van zondag. De mix van al die nieuwe gezichten met de vertrouwde aanwezigheid van mijn familie, collega's en vrienden, de prachtige zang van de cantorij, het orgel en de entourage van het prachtige kerkgebouw was overweldigend. De Protestante Gemeente Muiden is met haar driehonderd leden bescheiden, maar opvallend actief. Die energie voel je en ik ben blij dat ik daar als predikant deel van mag uitmaken."
Friesland, België, Brabant, Muiden?
"Het leek ons leuk om eens op een centrale plek in Nederland te wonen en te werken. Muiden verrast me steeds weer. We wonen er nu twee weken en de eerste ochtend werden we wakker van een vliegtuig dat vlak over ons huis vloog. Wauw, wat een geweld. Met de A1 om de hoek en de spoorlijn is het een kruispunt van wegen. Hoe opmerkelijk is het dan om hier de rust te ervaren met uitzicht vanuit ons huis op de polder en het Muiderslot. Dat contrast van drukte en rust fascineert me. En als fervente fietser kan ik niet wachten om de wijde omgeving en de mooie Vecht op de fiets te ontdekken."

Gaat u de politiek missen?
"Het was me wel een week van loslaten, moet ik zeggen. Vorige week werd ik verrast met een lintje voor mijn politieke werk in Leeuwarden. Dat was leuk. Nu blijf ik wel lid van GroenLinks, maar niet actief. Dat kan niet vind ik: politiek actief zijn in de gemeente waarin je ook predikant bent."

Waar ligt voor u de uitdaging?
"We leven steeds meer in een participatiemaatschappij. De gemeente zocht iemand met een oecumenische drive. Ik denk niet in wij en zij, mijn Lies is van huis uit katholiek, maar in kerken en Muidenaren samen. In die ontwikkeling ligt mijn uitdaging."