Otto Holzhaus in zijn ark, vlak voor zijn pensioen in 2013.
Otto Holzhaus in zijn ark, vlak voor zijn pensioen in 2013. Foto: Christian Pfeiffer

Otto Holzhaus (1934-2016)

MUIDEN - Een echte Muier is niet meer. Zondag is Otto Holzhaus overleden. Hij werd 81 jaar.

door Christian Pfeiffer

Als copywriter sleepte hij heel veel prijzen binnen in de reclamewereld. "Maar als je in dit vak niks wint, stel je ook niet zo veel voor", zo zei hij nuchter bij zijn pensioen in 2013. Met zijn pensioen verliet hij ook zijn geliefde werkplek, zijn ark aan de Singelgracht. Daar waar hij altijd zo graag naar de watervogels keek.

Otto, wereldberoemd in Muiden, was tot op het laatst zeer betrokken. Eigenlijk was er geen onderwerp waar hij geen mening over had. Hij was in de jaren tachtig een van de schrijvers achter De Spiering, het befaamde Muider babbelblad. Hij schreef daar de 'Keutels', korte, vlijmscherp geschreven nieuwtjes over Muiden. Zoals:

Keutel
"Loco-burgemeester Rozendaal sprak in de raadsvergadering over "de boezem van ons college". Wethouder Marjo Vlaanderen keek verschrikt op. Gemeentesecretaris Jansen gleed glunderend een stukje onderuit in zijn zetel. Wethouder Wiebe de Haan bleef kijken zoals wethouder Wiebe de Haan kijkt." (uit De Spiering, februari 1981)

Identiteit
Zorgen waren er bij Otto Holzhaus ook over de identiteit van Muiden in de nieuwe gemeente Gooise Meren. "Wat gaat er met Muiden gebeuren in de nieuwe fusiegemeente? Ik ben bang voor de toekomst van bijvoorbeeld de Noordpolder. Straks zitten er mensen in de gemeenteraad die niets met ons hebben", zo zei Holzhaus. Eigenhandig zette hij in het najaar nog een campagne op om Fred Winnubst voor de PvdA in de gemeenteraad te krijgen. Of een andere Muider, dat maakte eigenlijk niet zo heel veel uit.

Bijna won hij de Bob den Uylprijs met 'Vroeg Of Laat Komt Het Goed'

Muideninfo
Politiek steunde Otto de PvdA door dik en dun, en dan zeker in de strijd tegen de KNSF-bouwplannen. Winnubst kwam uiteindelijk niet in de gemeenteraad, maar zijn andere voorkeuren Charles Wiss (PvdA) en Jan Portengen (GroenLinks) wel. In Muiden waren zijn teksten nog lang te lezen in een speciale etalage naast Primera De Hoek. Ook als 'Ouwe Muier' schreef Otto Holzhaus op de website MuidenInfo.nl veel in de rubriek 'Nieuwe Spiering, Verse Keutels'.

NRC
Jarenlang schreef Otto voor de achterpagina van de NRC - het nationale erepodium voor kortestukjesschrijvers. Hij beschreef daar de bizarre reisbelevenissen die hij meemaakte, samen met zijn vrouw Gerarda. Een bundeling van die reisverhalen verscheen in 2011 onder de noemer 'Vroeg Of Laat Komt Het Goed'. Een boek waarmee hij bijna de Bob den Uyl Prijs won. Bij zijn pensioen zei hij nooit te willen stoppen met schrijven.

1 april
Bij het op zwart gaan van de Muider Kabelkrant, eind vorig jaar, diepte Ramon Woud nog een mooie grap op: "Terugkijkend op de afgelopen jaren is de leukste herinnering toch wel de 1 aprilgrap van Otto Holzhaus. Die had als nieuwsbericht bedacht dat Muiden belasting zou gaan heffen op bloempotten achter het raam. Dus wij hebben dat bericht online gezet. En wat denk je? Op 1 april zelf haalden sommige kijkers de potten van de vensterbank", zo blikte Woud lachend terug.

Gezondheid
De gezondheid van Otto Holzhaus werd langzaam minder. Vorige week werd hij opgenomen in het ziekenhuis, waar hij zondag op 81-jarige leeftijd overleed. Otto wordt vrijdag begraven.