Er wonen nu zo'n 100 vluchtelingen op Crailo. De buurt wil maximaal 400.
Er wonen nu zo'n 100 vluchtelingen op Crailo. De buurt wil maximaal 400.

Toen de term 'onreine honden' viel, was de maat vol

BUSSUM - Racistisch, beledigend en generaliserend. Dat zijn toch wel de steekwoorden die zijn blijven hangen na de presentatie op het gemeentehuis van de actiegroep tegen een groter azc op Crailo. Afgelopen woensdag deelden ze hun standpunten, maar daarbij gingen ze flink over de schreef.

De actiegroep kwam om uiteen te zetten waarom ze 400 asielzoekers op azc Crialo meer dan genoeg vinden. Dat ze niet alleen hierin staan, blijkt wel uit het feit dat ze in korte tijd 1100 handtekeningen in de buurt ophaalden. In de presentatie wilden ze hun standpunten nogmaals uiteenzetten. De manier waarop ze dat deden kon niet op begrip rekenen bij de toehoorders.

Zo werd onder andere door de groep beweerd dat de groep vluchtelingen op Crailo voornamelijk uit alleenstaande mannen zou bestaan van rond de 25 jaar oud. Deze personen zouden de vrouwen in Bussum Zuid niet met rust laten. Knop, een van de leden van de actiegroep, stelde onder andere dat de komst van meer asielzoekers voor meer criminaliteit waaronder insluiping, berovingen, overlast en intimidatie zou zorgen.

Toen de term 'onreine honden' viel liepen de emoties in de zaal zo hoog op dat de gespreksleider, VVD-raadslid Jelmer Kruyt, ingreep. Even later dreigde hij zelfs de presentatie stop te zetten. Enkele raadsleden konden het niet langer aanhoren en verlieten demonstratief, onder hard dichtslaan van de deur, de zaal. Na afloop ontstond er een opstootje door de opgelaaide emoties. Zonder ingrijpen had dat zelfs in een handgemeen kunnen ontaarden.

Peter-Jan Schatens, één van degene die namens de actiegroep de presentatie hield, erkent dat een deel van de presentatie vreemdelingenhatend was. Hierbij haakt hij aan op de uitspraak van PvdA-raadslid Lars Voskuil die de presentatie bestempelde als 'racistische xenofobe bagger.' Schatens: "Daar nemen we afstand van en dat gaan we een volgende keer voorkomen." Zelf vonden ze de presentie overigens absoluut niet racistisch. Als verweer haalt hij het standpunt aan dat de actiegroep uit Bussum Zuid absoluut niets tegen vluchtelingen heeft, maar wel tegen een te groot aantal.