Mooie schepen vormen natuurlijk weer het hart van Vlaggetjesdag.
Mooie schepen vormen natuurlijk weer het hart van Vlaggetjesdag. Foto's: Matthijs Wink

Vlaggetjesdag markeert weer begin vaarseizoen

MUIDEN - Het is zover: het vaarseizoen gaat weer beginnen. Op tweede paasdag, maandag, wordt traditiegetrouw het zeilcharterseizoen geopend met Vlaggetjesdag.

De Muider schippers nodigen bezoekers uit om hun schepen te bewonderen en ook op de kade is er van alles te doen. Dit jaar wordt Vlaggetjesdag grootser dan ooit met een recordaantal deelnemende schepen.

En daar zitten hele speciale schepen bij: onder andere de pakjesboot van Sinterklaas zal present zijn in de Groote Zeesluis.

In de sluis ligt ook de ss Succes, een klassiek stoomschip met aan boord een stoomorgel; de ss Succes zal één keer per uur spelen. Ook zullen er weer een aantal Huizer botters te bewonderen zijn. Daar kan ook opgestapt worden.

Veel extra activiteiten
Van 11.00 tot 16.00 uur verwelkomen de schippers belangstellenden aan boord. Er is alle gelegenheid om rond te kijken en kennis te maken met de traditionele zeilschepen, waarvan sommige al meer dan honderd jaar oud zijn.

Op de wal
Er zijn ook veel dingen te doen op Vlaggetjesdag. Op de Herengracht is een markt met oude (nautische) ambachten. Er zijn (shanty)koren die op de schepen en op de kade zingen, er is een draaiorgel, er zijn muzikanten en de horeca pakt uit met speciale menu's en acties. Verder ontbreken ook de poffertjeskraam, de haringkar en de palingroker niet. De scouting bakt hamburgers.

Nog nooit deden zo veel schepen mee met Vlaggetjesdag

Traditiegetrouw trekt Vlaggetjesdag veel bezoek van buiten Muiden. Wie mensen van buiten de stad uitnodigt kan ze het beste adviseren te parkeren op een van de twee parkeerterreinen langs de A1. Die zijn over het algemeen redelijk goed te bereiken.

Pasen
Omdat het ook het paasweekend is, zijn Pampus en het Muiderslot te bezoeken. Voor Pampus is het de opening van het seizoen. Op het Muiderslot kan gezocht worden naar een gouden ei waarmee de vinder voor een dag ridder of jonkvrouw mag zijn. Meer op internet: www.vlaggetjesdagmuiden.nl.

Zeilschepen te bezoeken.
Afbeelding