Wat voor soort burgemeester zoeken de inwoners voor hun nieuwe gemeente?
Wat voor soort burgemeester zoeken de inwoners voor hun nieuwe gemeente? Foto: Gemeente Gooise Meren

Wie o wie wordt de nieuwe burgemeester?

GOOISE MEREN - Gezocht: een nieuwe burgemeester voor de gemeente Gooise Meren. Wie gaat het worden? En wat voor soort persoon zou hiervoor in aanmerking komen? De gemeente vraagt het de inwoners via een online enquête. Maar in hoe verre kan je echt iets met die uitkomsten?

door Jessica de Jong

Een werkgroep van de gemeenteraad betrekt de uitslagen bij het opstellen van het profiel voor de nieuwe burgemeester. Het profiel wordt vervolgens naar de raad gestuurd die er ook nog haar zegje over mag doen. Op basis van het profiel stelt de minister van Binnenlandse Zaken de vacature open. Uit de sollicitanten selecteert de Commissaris van de Koning (CdK) een aantal kandidaten. De gemeenteraad laat vervolgens aan de CdK en de minister weten welke kandidaten de raad aanbeveelt, waarna de CdK de minister over de aanbeveling adviseert. De laatste stap is de benoeming van de burgemeester door de Koning. Tot die tijd blijft Albertine van Vliet-Kuiper aan als waarnemend burgemeester.

De raadsleden hebben het dus voor het zeggen. Maar waar moeten zij hun mening op baseren? Op hun eigen politieke voorkeur? De inwoners mogen, als belanghebbenden, mee denken. Via een speciale website kunnen de inwoners aan de hand van stelling hun voorkeur uitspreken. Een aantal mogelijke vragen zijn door een bureau voorgelegd aan de fractievoorzitters, die hieruit een selectie hebben gemaakt. Voor de hele campagne om de burgers te betrekken is 15.000 euro beschikbaar gesteld.

Willen
Willen de inwoners van Gooise Meren een informele of een formele burgemeester? Iemand die in de wijk te vinden is of in het gemeentehuis? Een rustig en betrouwbaar iemand of liever een enthousiaste vernieuwer? En bestaan er geen enthousiaste vernieuwers die ook nog eens betrouwbaar zijn? Of zijn alle vernieuwers onbetrouwbaar? En als je rustig bent, ben je dan automatisch geen vernieuwer maar wel betrouwbaar? Bij alle vragen uit de enquête zou je eigenlijk beide antwoorden willen geven. Burgers willen natuurlijk een burgemeester die er voor de inwoners is. Die rondloopt op Koningsdag, die van zich laat horen als het nodig is. Maar wellicht dat de belangrijkste kwaliteiten niet goed te benoemen zijn. Iemand die knopen door kan hakken, die zorgt voor een positieve sfeer en uitstraling van de gemeente. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Zichtbaarheid
Gooise Meren als nieuwe gemeente zichtbaar maken. Dat zou een goede opdracht kunnen zijn voor de nieuwe burgemeester. Zichtbaarheidsspecialist Mirjam Hubregtse uit Naarden denkt dat je daarvoor in ieder geval beter geen stereotype blanke, kalende man van middelbare leeftijd voor kan inschakelen. "Een vrouw zou beter zijn. Ik zie iemand voor mij die toegankelijk is en tegelijkertijd autoriteit uitstraalt. Een open houding, mensen aankijken, rechtop staan, verzorgd gekleed en gekapt, maar niet te stijf."

Bij alle vragen zou je beide antwoorden willen geven