De spoorbrug staat op speciale vrachtwagens klaar. Hij weegt nu net zo veel als 7.600 personenauto's.
De spoorbrug staat op speciale vrachtwagens klaar. Hij weegt nu net zo veel als 7.600 personenauto's. Foto: Bastiaan Miché

De spoorbrug gaat rijden

MUIDEN - Dit weekend is het zo ver: de 255 meter lange, 55 meter hoge en circa 8.400 ton wegende nieuwe spoorbrug Muiderberg wordt schuin over de A1 gereden en op tijdelijke steunpunten geplaatst. Verkeer zal hiervan veel hinder ondervinden: de A1 wordt in beide richtingen afgesloten. Ook lokale wegen zijn afgesloten.

De brug is sinds 2014 in aanbouw. Een staalfabriek in België maakte de onderdelen. Deze werden in 2015 met speciaal vervoer naar de bouwplaats in Muiderberg vervoerd. Daar verschenen blauwe hulptorens die het bouwwerk ondersteunden terwijl de onderdelen in elkaar werden gelast. In oktober 2015 bereikte de brug zijn hoogste punt: de middenboog werd erin gehesen. Inmiddels bevat de brug net zo veel staal als de Eiffeltoren en heeft hij het gewicht van circa 7.600 personenauto's.

In de avond en nacht van 6 op 7 mei komt de spoorbrug in beweging met behulp van speciale voertuigen. De rit van bijna 400 meter gaat van de bouwplaats schuin de A1 over. Het bouwwerk komt vervolgens op tijdelijke steunpunten te staan vlak naast de huidige spoorbrug. Dan is de brug nog niet klaar. De maanden erna wordt hij afgebouwd. Eind augustus wordt de oude spoorbrug verwijderd en de nieuwe brug op het spoor aangesloten. ProRail, die betrokken is bij de bouw, wordt dan eigenaar en beheerder.

Het grote gewicht van de brug is een complexe opgave: de ondergrond van de baan waarover de brug naar de tijdelijke steunpunten zal rijden (de 'rijloper'), moest verstevigd worden. Anders zou de brug tijdens het verrijden weg kunnen zakken en uit balans raken. Om zeker te zijn dat de operatie succesvol zal verlopen, heeft Rijkswaterstaat een team van specialisten van de TU Delft gevraagd te toetsen of de rijloper voldoet en om de plannen voor de uitvoering te beoordelen. De afgelopen weken is hard gewerkt aan het verstevigen en vlak maken van de rijloper. Drie weekenden was de A1 deels dicht om het asfalt eraf te halen, grond te verwijderen, verbeterde fundering en nieuw zand aan te brengen. Vervolgens stampte een speciale machine met een stalen voet van 16.000 kilo het zand de grond in. De rijloper kreeg supersterk asfalt dat ook voor containerterminals en landingsbanen wordt gebruikt. De baan is nu zo sterk dat er als het ware een vliegtuig op kan landen.