Impressie van de plannen. Ten zuiden van Muiden, waar nu nog de A1 loopt, komt veel nieuw groen.
Impressie van de plannen. Ten zuiden van Muiden, waar nu nog de A1 loopt, komt veel nieuw groen.

Groen op open schootsvelden vesting

MUIDEN - Doordat de snelweg A1 straks niet meer pal langs Muiden raast is er een unieke kans om een deel van het aangezicht van de oude vesting Muiden te herstellen. Het college van B en W lijkt die kans met beide handen te grijpen.

door Christian Pfeiffer

Vorige week werd aan de gemeenteraad het ambitieuze plan 'Verder met de Vesting' gepresenteerd, een plan waarvan de ontwikkeling door de oude gemeente Muiden al werd ingezet. Het is een futuristisch kijkje in de toekomst waarbij over enkele jaren de snelweg A1 is gesloopt en er aan de zuidkant van Muiden een hoop ruimte ontstaat. Ruimte die grotendeels door groen wordt opgevuld.

Leidend in de kaarten zijn de schootsvelden van de vestingpunten. Vroeger mochten die niet bebouwd worden om de kanonnen op de wallen een vrij schootsveld te geven. Andersom zorgde dit er ook voor dat de vestingwerken van veraf al zichtbaar waren in het landschap. Het college lijkt er nu op aan te sturen om dat open landschap zo veel mogelijk terug te brengen aan de zuidkant van Muiden. De schootsvelden moeten op termijn overgedragen worden aan een duurzame beheerder.

Ook moet de Mariahoeveweg een stuk zuidelijker komen te liggen, tegen de nieuwe A1 aan. De weg moet toch gerepareerd worden en verplaatsen is ongeveer net zo duur, zo is de gedachte. Het Muider Bos, bij de begraafplaats, moet worden uitgebreid tot de oude proporties en er moet ruimte komen voor wandelpaden.

Vijf jaar
Toekomstmuziek? Volgens het college is het juridisch allemaal dichtgetimmerd en zijn de gesprekken met de belanghebbenden opgestart. Vooralsnog ziet alles er positief uit voor de plannen. De verwachting is dat ze binnen vier tot vijf jaar werkelijkheid kunnen zijn. Gooise Meren heeft het geld zelfs al gereserveerd en er worden gesprekken gevoerd met de aannemer van de A1 in hoeverre die gaat meebetalen aan de verplaatsing van de Mariahoeveweg.

Er is een plan en geld en juridisch klopt het, zo zegt de gemeente
Oude kaart van de Vesting Muiden.