Dat kan maar één keer.
Dat kan maar één keer. Foto: Marieke van Veen

Steppen over de nieuwe A1

WEESP - Vele honderden belangstellenden grepen zaterdag de kans om over de nieuwe A1 te fietsen. Of te steppen, want ook die kans krijg je natuurlijk niet zo snel nog een keer.

door Marieke van Veen

Aannemer SAAone kijkt terug op een enorm geslaagde Dag van de Bouw. Vanuit de hele regio kwamen mensen een kijkje nemen. Opvallend veel Weespers kwamen op de fiets, hoewel vooraf was aangegeven dat het evenemententerrein niet per fiets bereikbaar was. Daarom waren er ook pendelbussen en leenfietsen ingezet. "Maar vanuit alle uithoeken kwamen er toch fietsers tevoorschijn", lacht projectmanager Maaike Rutten.

Op het evenemententerrein was van alles te doen. Medewerkers gaven informatie over het megaproject en er waren foto's en bouwtekeningen te zien. Voor kinderen waren er poffertjes, ijsjes, limonade en ballonnen. Ook was er een springkussen in de vorm van een asfalteerwagen en een circuit met trapauto's. De kinderen die hierop rondreden moeten minstens tien jaar wachten tot ze op de snelweg weer achter het stuur mogen. Maar van alle activiteiten was het fietstracé veruit het populairst. De bezoekers konden heen en weer trappen tussen het aquaduct Muiden en de nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal. "Wat fietst dat nieuwe asfalt heerlijk", klonk het steeds. Asfalt wordt snel heet in de zon, waardoor het op het evenementen terrein wel ontzettend warm was. Om de bezoekers koel te houden werden daarom flesjes water uitgedeeld.

Volgens aannemer SAAone zijn er zo'n 1.750 mensen komen kijken. Wie het gemist heeft, krijgt waarschijnlijk geen herkansing. Rutten: "Dit stuk snelweg wordt na de zomer opgeleverd en de Dag van de Bouw is iets jaarlijks. Misschien doen we volgend jaar wel weer mee, maar of er dan ook gefietst kan worden, betwijfel ik."