1336 bewoners van Gooise Meren gaven hun mening over de bezuinigingen van de gemeente. Ook hebben ze ideeën: 'Voer een kattenbelasting in.'
1336 bewoners van Gooise Meren gaven hun mening over de bezuinigingen van de gemeente. Ook hebben ze ideeën: 'Voer een kattenbelasting in.'

Niet bezuinigen op de zorg, wel op bestuur

GOOISE MEREN - Vanavond beslist de gemeenteraad waar de gemeente Gooise Meren op gaat bezuinigen. Als het aan de inwoners ligt mag dat wel op het eigen bestuur, maar liever niet op de zorg.

door Christian Pfeiffer

Dat blijkt uit een peiling die gedaan is onder het inwonerspanel 'Gooise Meren spreekt'. 1336 inwoners gaven de gemeente informatie over hoe zij denken over de bezuinigingen en de manier waarop de gemeente het beste kan snijden of meer geld kan binnenhalen. Gooise Meren komt tekort en daar moeten ze iets mee.

Verdedigen
Veel van de informatie van de uitgebreide peiling is al meegenomen door het college van B en W. Zij verdedigt vanavond een hele serie aan bezuinigingen aan de gemeenteraad. Een daarvan is een verhoging van de kosten van een huwelijksvoltrekking met 140 euro. Een maatregel die volgens de peiling kan rekenen op de steun van 71 procent van de inwoners. Ook mag er volgens het panel bezuinigd worden op het bestuur, kunst en cultuur, inkomensondersteuning en openbare ruimte.

Gooise Meerders hebben echter liever niet dat er wordt gesneden in zaken als de zorgvoorzieningen, veiligheid, onderwijs, natuur en maatschappelijk werk.

Hogere belastingen
Circa 65% is bereid een verhoging op de jaarlijkse gemeentelijke belastingen te accepteren, 28% is hiertoe niet bereid. Ruim 40% zou 15 euro of meer per jaar extra willen betalen, als daarmee kan worden voorkomen dat een aantal voorzieningen geraakt wordt door de bezuinigingen.

Muiders hebben minder moeite met meer belasting dan Bussumers

Wat opvallend is zijn de lokale verschillen die door de peiling aan het licht worden gebracht. Zo zien Bussumers het idee om meer lokale belastingen te betalen helemaal niet zo zitten, terwijl Muiders en Muiderbergers daar wel toe bereid zijn. Bewoners in Het Spiegel in Bussum willen het liefst geen enkele verhoging van de belastingen.

Deelnemers
In totaal hebben 1336 van de 1973 panelleden deelgenomen aan het onderzoek Gooise Meren in Balans; een respons-rate van 68%. Het onderzoek is door het grote aantal respondenten statistisch betrouwbaar. De resultaten zijn representatief over de kernen van de gemeente en over geslacht. Enige puntje is dat jongere onder de 30 jaar ondervertegenwoordigd zijn in het panel.

Kattenbelasting?
En dan zijn er nog tal van leuke ideeën voorgelegd aan de gemeente om de inkomsten te verhogen. "Invoeren van een kattenbelasting", "het verkopen van openbaar groen aan bewoners", "minder borden", "Het gemeentehuis niet voor zo enorm veel geld verbouwen, meer sober" en "kantoorruimtes c.q. scholen niet leeg laten staan maar een nieuwe bestemming geven wat geld oplevert, zoals woon-bestemming of werkplekken creëren voor startende ondernemingen."

De gemeente wil vier keer per jaar een peiling aan het panel voorleggen over actuele onderwerpen. Aanmelden kan via de website www.gooisemerenspreekt.nl. Vele burgers hebben dat de afgelopen maanden dus al gedaan.

Vergadering
Vanavond om acht uur bespreekt de gemeenteraad alle informatie die de inwoners hebben ingebracht.

De vergadering is vrij toegankelijk en vindt plaats in het gemeentehuis van Gooise Meren aan de Brinklaan 35 in Bussum.