Afbeelding
Foto: Bob Awick

Plan KNSF-terrein moet over

MUIDEN - Een tegenslag voor het bouwplan op het KNSF-terrein: de Raad van State heeft afgelopen week het bestemmingsplan voor het plan van tafel geveegd. Dat betekent dat de gemeente een deel van haar werk over moet doen.

door Sjoerd Stoop

De bezwaarmakers van de Stichting Erfgoed Kruitpad stapten eerder naar de Raad van State omdat er volgens hen geen hout klopt van het bewuste plan voor de bouw.

De bezwaarmakers vonden onder meer dat de planmakers te weinig rekening hebben gehouden met de cultuurhistorische waarde van het KNSF-terrein en dat het nut en de noodzaak van het bouwplan amper werd aangetoond. Al met al waren er 26 bezwaren, waarvan er 3 gegrond werden verklaard door de rechters van de Raad van State.

Weer aan de slag
De rechters hebben de gemeente nu de opdracht gegeven het bestemmingsplan aan te passen. De gemeente heeft daar een half jaar voor. De gemeenteraad moet het plan daarna goedkeuren. Pas daarna kan de bouw op het KNSF-complex doorgaan.
De gemeente heeft er vertrouwen in dat het straks alsnog goed komt met het plan.

"De Raad van State heeft maar enkele punten afgekeurd. Het gaat om een complex plan, dan kan dat gebeuren. Waar gehakt wordt, vallen spaanders. We moeten alles nog bestuderen, maar we verwachten dat we de fouten samen met KNSF Vastgoed kunnen herstellen. We hebben vertrouwen, maar het moet wel snel gebeuren. Het hangt van veel zaken af of dat ook echt allemaal snel genoeg gaat lukken. Na de zomer komen we met enkele voorstellen, waarna de raad aan de slag kan", vertelde wethouder Boland afgelopen week aan de gemeenteraad nadat daar vele vragen waren. Er moet dus snel na de zomer meer bekend worden over hoe het nu verder moet.

Geen grote gevolgen
Even was er afgelopen week de vrees dat het van tafel vegen van het KNSF-bestemmingsplan de gemeente veel geld zou gaan kosten. KNSF Vastgoed kwam veel eerder al met een schadeclaim van enkele miljoenen euro's als de bouwplannen op het KNSF-terrein vast zouden lopen. De raad kan echter opgelucht ademhalen: vooralsnog is er geen sprake van dat de veelbesproken miljoenenclaim weer op tafel komt. "Als we alle fouten kunnen herstellen, hoeven we ons hoe dan ook geen zorgen te maken over deze claim. Als deze claim wel weer op tafel komt, gaat de rekening naar Den Haag. Dat hebben we tijdens het fusieproces zo afgesproken."

'We hebben zelf naar eer en geweten gehandeld'

"Alleen als de gemeente aantoonbaar meer dan onzorgvuldig heeft gehandeld zouden we wel moeten betalen, maar daar is geen enkele sprake van. We hebben zelf naar eer en geweten gehandeld."

Werk gaat door
Er wordt momenteel al enkele maanden gewerkt op het KNSF-complex. Dat werk gaat gewoon door, ondanks dat het bestemmingsplan nu van tafel is geveegd.

Volgens de wethouder gebeurt dat allemaal volgens de regels. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden en dat mag gewoon.