Komende oudejaarsnacht gewoon overal vuurwerk.
Komende oudejaarsnacht gewoon overal vuurwerk. Foto: Sjoerd Stoop

Vooralsnog geen vuurwerkloze zones

GOOISE MEREN - Er komen komende oudejaarsnacht geen vuurwerkloze zones. Dat voornemen heeft het gemeentebestuur. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen maanden gekeken naar de voor- en nadelen van het aan banden leggen van het afsteken van vuurwerk door burgers, maar alles blijft vooralsnog hetzelfde.

door Sjoerd Stoop

Er wordt gesproken over het beperken van het afsteken van vuurwerk vanwege de overlast dat dat elk jaar weer geeft. De gemeente kende de afgelopen jaren dan wel geen grote problemen door vuurwerk, maar er was veel schade aan onder meer afvalbakken, brievenbussen en bushokjes. Er was een hoop zwerfafval en dan waren er ook nog eens heel wat klachten over vuurwerkoverlast: het afgelopen jaar voor de hele gemeente 264 stuks, waarvan meer dan de helft alleen al van Bussumers. Het gaat vooral om overlast van harde knallen. De klachten waren een half jaar geleden voor de gemeenteraad reden om het vuurwerk afsteken eens onder de loep te nemen.

Er werd gedacht aan vuurwerkloze zones, zoals enkele andere Nederlandse gemeenten eveneens al hebben. Maar het gemeentebestuur van Gooise Meren laat dat plan nog even varen. De voornaamste reden: het werkt maar deels. "Het aanwijzen van vuurwerkvrije zones is niet het middel om kwaadwillend gedrag tegen te gaan", zo laat het gemeentebestuur aan de raad weten.

Volgens het gemeentebestuur worden veel klachten voorkomen doordat er op oudejaarsdag alleen nog 's avonds vuurwerk afgestoken mag worden. Dat was jarenlang de hele dag. Daarnaast heeft het instellen van vuurwerkloze zones naast voordelen vooral ook nadelen. De gemeente zou onder andere zelf moeten gaan handhaven en daarvoor is geen mankracht beschikbaar.

Eén maatregel zou veel vuurwerkknelpunten wel meteen oplossen: vuurwerkshows. Het gemeentebestuur heeft gekeken of het zelf zulke shows zou kunnen houden. Het geven van een vuurwerkshow, voor elke woonkern één, zou veel voordelen hebben. Het zou ervoor zorgen dat burgers zelf nog maar beperkt vuurwerk afsteken 's avonds en dat neemt meteen een hoop klachten vanwege overlast en afval weg. Daarnaast brengt het veel bewoners samen, goed voor het gemeenschapsgevoel. Vuurwerkshows kunnen gehouden worden op een veldje van 't Mouwtje, een van de wallen van Naarden, de grasvelden aan de Muidense P.C. Hooftlaan en het veldje aan de Muiderbergse Willemslaan.

Vuurwerkshows: veel voordelen, maar veel te duur

Maar er kleeft vooralsnog één groot nadeel aan het geven van zulke vuurwerkshows: het gaat de gemeente nu te veel geld kosten. Het gemeentebestuur heeft de afgelopen maanden gekeken naar de enkele offertes van vuurwerkshowexperts. Een goede show gaat de gemeente zeker al 30.000 euro kosten en dat zou al snel veel meer kunnen worden. De shows alleen kosten al veel geld, maar de gemeente moet ook nog veel extra kosten maken om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. En dat geld heeft de gemeente nu niet.

Volgend jaar
Wat er verder met de vuurwerkplannen gebeurt hangt voor een groot deel af van de gemeenteraad, die er nog haar zegje over mag doen. Het zou zomaar kunnen dat het plan volgend jaar wel meer kans van slagen heeft.

Afbeelding