Waar gaan de ex-asielzoekers straks wonen?
Waar gaan de ex-asielzoekers straks wonen? Foto: Christian Pfeiffer

Opvang ex-asielzoekers loopt op rolletjes

GOOISE MEREN - Het gaat goed met de opvang van ex-asielzoekers (statushouders). Dat laat de gemeente weten. Er moeten de rest van het jaar dan nog wel 78 asielzoekers aan onderdak geholpen, maar de opvang loopt verder goed volgens schema.

door Sjoerd Stoop

De gemeente heeft het afgelopen half jaar zo goed als al de toegewezen ex-asielzoekers aan onderdak kunnen helpen. De gemeente moest 66 mensen helpen en heeft er 65 succesvol op weten te vangen. De opdracht voor de tweede helft van het jaar bedraagt 77 mensen. Opgeteld bij de overgebleven statushouder van het afgelopen half jaar betekent dat dus dat 78 ex-asielzoekers nog op een huurwoning wachten.

De gemeente gaat aan de slag om deze mensen te helpen. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan andere maatregelen voor de opvang van ex-asielzoekers. Het gemeentebestuur hecht er belang aan dat de opvang van statushouders goed verloopt, maar vindt dat lokale woningzoekenden daardoor niet langer zouden moeten wachten op een huurwoning.

De gemeente denkt er onder meer over na om versneld sociale huurwoningen te gaan bouwen. Er werd eveneens al eens gesproken over semipermanente huisvesting voor ex-asielzoekers, zoals containerunits. Na de zomer moet er snel meer bekend worden. Het gemeentebestuur komt dan met een voorstel, waarna de gemeenteraad haar zegje moet doen over de toekomstplannen.