De brug staat op een krappe honderd meter van de dichtstbijzijnde bebouwing.
De brug staat op een krappe honderd meter van de dichtstbijzijnde bebouwing. Foto: Bob Awick

Meer klachten over lawaai spoor en snelweg

MUIDERBERG - De werkzaamheden aan de spoorbrug over de snelweg en aan de snelweg zelf hebben het verkeer rond Muiden en Muiderberg enorm verbeterd. Dat geldt voor spoor en snelweg althans. Omwonenden ervaren echter steeds meer overlast van het lawaai dat het spoor en de weg met zich meebrengen. Het regent klachten nu het eerste verkeer over de aangepakte stukken weg gaat.

De overlast wordt gemeld onder meer gemeld door buurtbewoners op een krappe honderd meter afstand van de net opgeleverde spoorbrug en de snelweg.

Veel meer verkeer
Een van de bewoners, Marlon van der Meer, noemt de overlast een groot probleem. "Vroeger zaten we heel graag achter met lekker weer, maar je hoort nu echt veel te veel", vertelt ze tegen RTV NH. "Er komt meer verkeer langs ons en het gaat veel sneller. Ze werken nu aan 20 treinen per uur en daar komt dan nog eens het goederenverkeer bovenop. Dat zorgt nog voor veel meer kabaal op deze klankkast."

Volgens de buurtbewoonster wordt met het lawaai de normen overschreden. "Op nog geen 80 meter van waar we wonen meet je al 82 dB op de meter: veel te hoog. Dat zegt genoeg."

Uit het dorp
Niet alleen de bewoners pal naast het verkeersknooppunt, ook bewoners van het centrum van het Brinkdorp hebben klachten.

Dorpsbewoonster Marjolijn Bruurs ervaart veel overlast. Ze hoort voortdurend auto's en treinen voorbijrazen. "Je hoort de hele dag wel wat, maar zeker met slapen heb je er nu veel last van. De afgelopen week was het erg warm. Normaal zou je dan je raam openhouden als je gaat slapen om het nog een beetje koel te houden, maar dat kunnen we dus niet doen. Je hoort steeds geraas."

Bewoners denken erover om stappen te ondernemen

Het verbaast de Muiderbergse dat ze zo veel lawaai hoort. "Het geluid zou gelijk blijven of zelfs verminderen. Dat is niet het geval. We voelen ons dan ook bedonderd", zo legt ze aan NH uit.
Meer klachten
En zo ervaren meer Muiderbergers dat. De Facebookgroep van bewoners van Muiderberg staat vol met klachten van andere bewoners.

De bewoners bespreken daar met elkaar hoe ze de overlast ervaren en wat ze ertegen zouden kunnen doen. De bewoners denken er nu aan om stappen te gaan ondernemen. Er wordt al gekeken om samen de krachten te bundelen. Volgende week vergadert de dorpsraad. Grote kans dat dan de problemen aangekaart worden. Of er ook een oplossing kan worden gevonden, is vooralsnog de vraag.