Als de plannen worden goedgekeurd, kan het KNSF-complex verder vormgegeven worden.
Als de plannen worden goedgekeurd, kan het KNSF-complex verder vormgegeven worden. Foto: Bob Awick

'Gerepareerd' plan voor KNSF-grond klaar

MUIDEN - Het heeft wat werk gekost, maar de gemeente heeft het 'gerepareerde' plan voor het KNSF-complex klaar. Het plan wordt volgende week voorgelegd aan de gemeenteraad.

door Sjoerd Stoop

De gemeente moest nogmaals met de veelbesproken KNSF-plannen aan de slag nadat de Raad van State afgelopen zomer het bestemmingsplan van tafel veegde. Dat gebeurde na een hele reeks bezwaren van de Stichting Erfgoed Kruitpad. Deze bezwaarmakers kwamen met een reeks van 26 bezwaren, waarvan er 3 gegrond werden verklaard. Dat was voldoende om de plannen af te keuren. De Raad van State gaf de gemeente de opdracht om de fouten te repareren. De gemeente had daar een half jaar voor, maar heeft alles dus nu al klaar. Het plan werd de afgelopen maanden op enkele punten aangepast.

Meer afstand
Vooral rond Fort de Westbatterij heeft de gemeente een aantal forse maatregelen genomen. Er wordt nu op grotere afstand van het fort gebouwd. Daarmee wordt meer gelet op de cultuurhistorische context van het fort. Rondom het fort wordt een open landschap gemaakt in een straal van 150 meter. Daarmee wordt het park rondom de Westbatterij groter, nu 2,3 hectare. Het ronde open landschap wordt een verwijzing naar de vroegere schootcirkels rond het fort. "Het toegepaste lijnenpatroon maakte de fysieke verbinding met de Westbatterij zichtbaar", zo vertelt de gemeente. Daarnaast heeft de gemeente de maximale bouwhoogte van de zone rondom het fort beperkt: er mag nu tot 3 lagen hoog worden gebouwd.

Monumentaal
Naast de maatregelen rond de Westbatterij wordt het Kruitpad benoemd tot monumentale verbinding. Dat zorgt ervoor dat de weg en alles daaromheen behouden wordt. De gemeente heeft eveneens de relatie tussen het bestemmingsplan en het beeldkwaliteitsplan beter vastgelegd: een technische maatregel.

Volgende stappen
De gemeenteraad bespreekt het aangepaste plan voor de KNSF-grond volgende week al. Als alles loopt zoals het moet lopen wordt er daarna een akkoord voor gegeven. Pas nadat de gemeenteraad akkoord gaat wordt het plan openbaar gemaakt en kunnen eventuele bezwaarmakers nogmaals bezwaar maken als ze daar redenen voor hebben.

Kruitpad wordt benoemd tot monumentale verbinding