Het zit erop: nooit meer wachten voor de Vechtbrug bij Muiden.
Het zit erop: nooit meer wachten voor de Vechtbrug bij Muiden. Foto: Christian Pfeiffer

Dag oude A1, dag Vechtbrug

MUIDEN - De A1 is niet meer, leve de A1. Maandagochtend is de snelweg langs Muiden uit gebruik genomen. Het verkeer raast nu ietsje zuidelijker over de nieuwe A1. Daarmee is ook de Vechtbrug bij Muiden verleden tijd, en nog belangrijker: wachten daarop. Ook vervalt de afslag Muiden-Oost.

Reeds voor de Tweede Wereldoorlog werd een aanvang gemaakt met de aanleg van de A1 door middel van aarden banen tussen Baarn en Amersfoort. Door de Tweede Wereldoorlog en de Duitse bezetting werden deze werkzaamheden gestaakt. In 1948 werden de werkzaamheden hervat; deze waren in 1951 voltooid. Begin jaren 50 van de 20e eeuw werden de eerste rijbanen in gebruik genomen, zoals tussen Muiderslot en Naarden en tussen Baarn en Hoevelaken. Het eerste 2x2-deel opende in 1958 tussen Muiderslot en Naarden. In 1972 werd het stukje tussen Diemen en knooppunt Diemen geopend met 2x2 rijstroken. In datzelfde jaar werd het deel van Diemen tot Muiderslot met 2x3 rijstroken opgeleverd. In 1989 opende het deel bij Amsterdam tussen knooppunt Watergraafsmeer en knooppunt Diemen, direct met 2x3 rijstroken. De sloop van de snelweg is al begonnen en moet naar verwachting binnen twee jaar klaar zijn.

Jarenlang stond het verkeer bij Muiden geregeld stil als de enorme Vechtbrug werd geopend. Ook stond het verkeer weleens veel langer stil dan gepland als de brug stuk ging. Ook de splitsing van en naar de A6 was berucht om het hoge aantal ongelukken. Muiden was om bovengenoemde redenen met regelmaat te horen in de fileberichten.

Is het nu beter? Nee. Sinds de ingebruikname van de nieuwe stukken asfalt lijkt het aantal files alleen maar toegenomen. Dat heeft volgens Rijkswaterstaat meerdere redenen: ten eerste zijn alle wisselbanen nog niet goed in gebruik en ook zijn nog niet alle borden op orde. Bovenal, zo stelt de wegbeheerder, is het voor veel automobilisten enorm wennen hoe alles nu precies loopt. Het zal nog wel even duren voordat iedereen op automatisme weet waar alles is. Dan komt pas de doorstroming goed op gang.

Rijkswaterstaat zet de komende tijd extra wegbeheerders in op de nieuwe A1 en de aansluiting naar de A6. Ook staat er continu een sleepwagen paraat om kapotte auto's sneller van de weg af te kunnen slepen. Dat moet aanzienlijk gaan helpen.

In Muiden zelf is het nog niet helemaal duidelijk of de overlast minder is geworden door de nieuwe snelweg. Sommige Muiders noemen het geluid van de snelweg afgenomen, terwijl anderen klagen over een toename.