Wat gaat het worden?
Wat gaat het worden? Foto: Sjoerd Stoop

Iene miene mutte: welk wapen gaat het worden?

GOOISE MEREN - Kiezen de inwoners van Gooise Meren voor een simplistisch ontwerp van het nieuwe gemeentewapen? Of gaan ze all the way met een kroon, een zeemeermin en zeemeerman, een arabesk en drie parels? Dat zal de komende tijd duidelijk moeten worden.

Wat zullen de hoofdkleuren worden? Blauw met daarbij accenten van wit of liever geel? Vragen en een ratjetoe van gemengde wapens zijn er genoeg. Het idee was een combinatie te maken van de bestaande wapens van Muiden, Naarden en Bussum.

Er zijn recent twee wapens gepresenteerd door de Hoge Raad van de Adel aan de gemeenteraad en daarop kwam het verzoek om nog wat extra varianten te laten zien. En dat hebben we geweten. Maar liefst acht varianten zijn er gemaakt. Eerst zou de gemeente iene miene mutte doen, maar nu mogen ook de bewoners hun favoriete wapen aanwijzen.

Wapen onbelangrijk
Dat er tijd en geld vrijgemaakt is om maar liefst acht ontwerpen te maken, dan zou je denken dat het nogal belangrijk is. Maar dat valt tegen. Het wapen komt op de ambtsketen van de burgemeester. De gemeente ziet verder beperkte mogelijkheden. Er zou per geval bekeken moeten worden waar het wapen tot haar recht komt. Een gemeentevlag komt er in ieder geval niet.

Wat vast staat is dat het gemeentewapen een vrolijke bedoeling wordt. De 'kern' staat wel zo'n beetje vast. De tweekoppige adelaar (Naarden) in het midden wordt omringd door boekweitkorrels (Bussum). De kleuren blauw, wit en de kroon en zeemeermin en zeemeerman (Muiden) zijn optioneel en komen terug in verschillende combinaties.

Samengesteld
De wapens zijn samengesteld uit elementen van de wapens van Naarden, Muiden en Bussum. De vraag is of een willekeurige inwoner van Bussum weet hoe het wapen van Muiden eruitziet en vice versa. Met name de zeemeermin geeft het gemeentewapen een ludiek en vrolijk tintje - vooral voor degenen die het voor het eerst zien.

Dat een wapen té druk kan worden, is een feit. Dat heeft men bij de buren in Wijdemeren al meegemaakt. Daar werd het wapen eerst samengesteld uit allerlei onderdelen van de voormalige vijf gemeenten. Dat werd zo'n ratjetoe dat het werd afgewezen. Pas jaren later werd een definitief gemeentewapen geïntroduceerd. Dat risico zal men in Gooise Meren niet lopen: de ontwerpen zijn door de Hoge Raad van Adel zelf gemaakt.

Hoe dan ook zal het wapen er lekker uitspringen in het Gooi.

Wel zal het wapen er lekker uitspringen in het Gooi. Denk bijvoorbeeld aan het eenvoudige blauwe schild met de letter S van de gemeente Laren erop of aan het blauw-wit-blauw gestreepte wapenschild van Weesp.

Voorkeur
De gemeente wil graag weten welke variant de voorkeur heeft. De gemeenteraad weegt de resultaten van deze raadpleging mee in haar beslissing.

Wie ook wil kiezen kan zich aanmelden bij het burgerpanel via de website www.gooisemerenspreekt.nl. Daar worden alle acht wapens per stuk gepresenteerd en kunnen deelnemers een keuze maken.