Het P+R-terrein ligt een stuk verder van Muiden af.
Het P+R-terrein ligt een stuk verder van Muiden af. Foto: Joost Lammers.

Nieuwe busverbinding ramp voor bewoners en toeristen

MUIDEN - De nieuwe snelweg is voor veel automobilisten een zegen, maar voor het openbaar vervoer van en naar Muiden en Muiderberg is de nieuwe situatie een ramp. Bewoners en toeristen klagen steen en been. Het busstation ligt tegenwoordig in 'the middle of nowhere'.

door Joost Lammers

Het is een domper voor twee vriendinnen uit Maassluis. Ze willen de boot naar Pampus halen, maar de aansluitende bus is net weg en er rijdt maar één bus per uur naar Muiden. "Dit valt ons wel tegen. We hebben al een hele reis achter de rug." Het is wachten of gaan lopen langs de provinciale weg richting Muiden. Ondanks dat een van de vriendinnen met een kruk loopt, gaan ze toch te voet.

Het is het probleem waar, sinds de nieuwe Park & Ride is geopend, alle toeristen tegenaan lopen. Er gaat na de verlegging van de A1 geen rechtstreekse bus meer vanuit Amsterdam naar de rand van Muiden. In plaats daarvan word je als reiziger afgezet in niemandsland, kilometers verderop. Als je de aansluitende bus mist, is lopen zelfs sneller. We hebben zelf de proef op de som genomen en deden er bij stevig doorlopen 30 minuten over om het Muiderslot te bereiken. Dan is het nog wel een kunst om de goede kant op te lopen, want borden ontbreken in het eerste stuk.

Dolende toeristen
Bij de toeristische attracties balen ze van de slechtere bereikbaarheid. Het Muiderslot vreest dat toeristen afhaken en ondervindt dat nu al. "We horen dat schoolkinderen uit Amsterdam niet komen, omdat ze het te ver en te gevaarlijk vinden", zegt Carmen Zuidema van het Muiderslot. Dat terwijl het juist zo goed ging, omdat door zich te profileren als Amsterdam Castle ze bij het slot extra bezoekers kregen. Ook bij het kasteel horen ze van bezoekers dat ze het hele eind zijn gaan lopen. "Wij horen ook verhalen van dolende toeristen."

Bewoners de dupe
Het is niet alleen slecht geregeld voor toeristen. Ook inwoners van Muiden en Muiderberg die afhankelijk zijn van het openbaar vervoer zijn de dupe. Als je werkt in Amsterdam moet je veel eerder weg, zo ondervindt Jaap van Lom. "Het is veel slechter dan vroeger. Ik moet nu eerder van mijn werk om de aansluiting te halen en dan doe ik er nog 20 minuten langer over." Zijn reistijd is verdubbeld. "Ik denk dat ik maar een fiets koop, dan lukt het wel."

Bewegwijzering
De gemeente Gooise Meren laat in een reactie weten de situatie verre van ideaal te vinden. Het is aangekaart bij de provincie en de gemeente gaat borden plaatsen om toeristen beter de weg te wijzen.

Maar van de provincie Noord-Holland hoeft voorlopig geen oplossing verwacht te worden. Die meldt op haar beurt dat het ook aan de attracties zelf is om de informatie en bereikbaarheid te verbeteren. Een eventuele extra bus moet uit eigen zak worden bekostigd en zal dus niet door de provincie worden betaald. Wel zegt de provincie te zorgen voor een ov-fietspunt.