Burgemeester Ter Heegde: 'Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente.'
Burgemeester Ter Heegde: 'Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente.'

Han ter Heegde: ervaren bestuurder en burgervader

GOOISE MEREN - Een ervaren bestuurder, een burgervader en een boegbeeld. De gemeente Gooise Meren heeft haar gedroomde burgemeester te pakken met Han ter Heegde. De burgemeester van Heerhugowaard werd afgelopen woensdag voorgedragen door de gemeenteraad en laat weten klaar te staan om de overstap te maken en het burgemeesterschap graag te aanvaarden.

door Sjoerd Stoop

Han ter Heegde heeft al heel wat jaren burgemeesterschap achter de rug. De afgelopen twaalf jaar was de VVD'er burgemeester van Heerhugowaard, daarvoor droeg hij vijf jaar lang de ambtsketen van de gemeente Langedijk. De jaren daarvoor was Ter Heegde wethouder van de gemeente Voorburg.

De gemeenteraad was woensdag erg verguld met de voordracht van Ter Heegde: de burgemeester voldoet op de meeste fronten aan haar wensen. Alle raadsleden reageerden meer dan tevreden op de keuze. Er heerst vooral vertrouwen op een goede toekomst, met Ter Heegde aan het roer.

Een heel avontuur
Het duurt nog wel even voordat de eerste werkdag aanbreekt, toch staat Ter Heegde te trappelen om aan de slag te gaan. "Het wordt een hele leuke klus om samen met de ambtenaren, de wethouders en de gemeenteraad, maar vooral ook met alle burgers, samen aan deze te gemeente te gaan bouwen de komende jaren. De gemeente bestaat nu een jaar, maar er zal nog veel moeten gebeuren. Er liggen heel veel goede kansen voor de gemeente. Daar gaan we straks mee aan de slag, we gaan deze gemeente nog meer op de kaart zetten. Dat wordt een heel avontuur, maar wel een ontzettend leuke uitdaging."

Een van de voornaamste speerpunten wordt vanaf volgend jaar dus het opbouwen van de gemeente. De burgemeester laat weten er belang aan te hechten dat er snel een eenheid gecreƫerd wordt. "We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten. Samen maken we de stad of het dorp, of nu de gemeente", aldus de burgemeester. Ter Heegde hecht er verder veel waarde aan dat de eigenheid van de kernen bewaard en bewaakt wordt.

'We moeten er met z'n allen de schouders onder zetten'

Geen enkele band
De kersverse burgemeester heeft nu geen enkele band met een van de kernen, de gemeente of de regio. "Een voordeel", zo stelt Ter Heegde. "Dat betekent dat ik er nu geheel maagdelijk in sta. Het wordt straks echt van scratch af aan van start gaan, dat maakt het leuk. Een nieuwe gemeente, een nieuwe regio. Alles wordt nieuw voor me."

Geen band dus, maar Ter Heegde gaf woensdag wel al aan de gemeente al een beetje te kennen. "Dat komt door meerdere bezoekjes de afgelopen jaren, zoals naar Naarden. Het heeft me erg gecharmeerd", zo vertelde Ter Heegde. "De komende maanden wordt het vooral zaak de gemeente echt te leren kennen. Vanaf volgende maand kunnen alle kernen een bezoekje verwachten. Daarnaast hoop ik zo snel als dat kan hier te gaan wonen."

Teleurgesteld
Ter Heegde wil dus snel de oversteek maken van Heerhugowaard naar de gemeente Gooise Meren. Dat stelt veel bewoners van Heerhugowaard dan weer teleur.

Nadat bekend werd dat hun burgemeester vertrekt, vonden ze dat vooral heel erg jammer. "Jammer voor Heerhugowaard, maar Gooise Meren kan zich geen betere burgemeester wensen", reageert bewoner van Heerhurgowaard Patrick Blokzijl als een van velen. "Een goede keuze."

Ter Heegde was twaalf jaar burgemeester van Heerhugowaard.