Brediusweg 43
Brediusweg 43 Foto:

Uit de Historie van Bussum en omgeving

Architect Foeke Kuipers

De Bussumse uitgever Dr. Gustav Schueller gaf een eeuw geleden de 'Bibliotheek voor de Moderne Hollandsche Architectuur' uit.

Elke uitgave was een soort catalogus/brochure van de werken die een architect had uitgevoerd, waarmee hij mogelijk nieuwe opdrachtgevers hoopte te verkrijgen.

In 1916 verscheen het tweede deel, in drie afleveringen. Een aflevering was gewijd aan de werken van Foeke Kuipers, architect B.N.A. te Amsterdam en bevatte foto's en tekeningen van in- en exterieurs van huizen en gebouwen van deze bouwmeester uit de periode 1899-1915. Voor- en achterin staan advertenties van bouw-, interieur- en installatiefirma's. Een flink aantal, 28 van de in totaal 68 platen, betreft gebouw Industria, Dam 27 in Amsterdam. Vanuit dit gebouw, de Groote Club, openden Duitse militairen op 7 mei 1945 het vuur op feestvierende Amsterdammers. Twintig mensen werden gedood en 120 gewond. Dit gebouw wordt nu verbouwd tot een luxe hotel.

Foeke Kuipers (1871-1954) woonde later in Huizen; zijn broers Tjeerd en Roelof waren ook architect. Tjeerd was in Bussum de architect van de Paulusschool (Eendrachtpark) en de Wilhelminakerk.

In het hiervoor genoemde boek staan ook twee Bussumse villa's, te weten Brediusweg 41 en 43. Van nr. 43 uit 1912 is hier een foto en een plattegrond afgebeeld.

Klaas Oosterom

 Industria (1912)
 Brediusweg 43
Afbeelding