Claire Boonstra wil inspireren en partijen samenbrengen.
Claire Boonstra wil inspireren en partijen samenbrengen. Foto: Yvette de Vries

Uitreiking van de Comeniusprijs in teken van hervorming onderwijs

NAARDEN - Claire Boonstra geeft wekelijks soms meerdere lezingen over haar visie op het onderwijs. Zaterdag mag ze tijdens de uitreiking van de Comeniusprijs de Comeniuslezing verzorgen. "Ik voelde me enorm vereerd toen ik daarvoor gevraagd werd."

door Yvette de Vries

Zo'n vier en een half jaar geleden startte ze haar kruistocht, gericht op het in beweging brengen van het onderwijs. Van Comenius had ze uiteraard gehoord, maar dat er zo veel raakvlakken zouden zijn in het gedachtegoed van deze grondlegger van de pedagogiek en Boonstra? Dat besefte de 41 jarige ondernemer ten volle toen ze zich, nadat ze benaderd was om deze jaarlijkse lezing te verzorgen, ging verdiepen in Comenius. "In onze denkbeelden, eigenlijk moet ik zeggen zijn denkbeelden: Comenius riep 400 jaar geleden al op tot het hervormen van educatie, zie ik veel parallellen. Boonstra volgt hierbij het van A-naar-Beter-principe: hoe doen we het nu en hoe zouden we het eigenlijk willen?

Net als Comenius richt Boonstra zich op het hervormen van onderwijs in Nederland. Ze praat met leraren, ouders en besturen van scholen en zit regelmatig om tafel met bewindslieden, het ministerie, inspectie, onderwijsbonden, raden en andere onderwijsorganisaties. Boonstra zet mensen aan tot denken. Tijdens haar lezingen krijgt ze een zaal van 400 mensen zo geboeid dat ze ademloos luisteren en er komt geen mobieltje tevoorschijn. Ze weet de toehoorders te raken vertelt ze. "Er zijn altijd wel een aantal mensen in de zaal met tranen in hun ogen. Mensen herkennen zich in wat ik vertel. Het huidige onderwijs is vooral gericht op cognitieve aspecten. Dat is wat we in toetsen meten. Terwijl er zo veel meer is waarmee je als mens een waardevolle bijdrage kunt leveren aan de samenleving." Volgens Boonstra beperken we dat beeld juist door de wijze waarop we kinderen toetsen. Er is maar een beperkt aantal vakken dat telt, terwijl het spectrum van talenten zo veel breder is. "Daarmee doen we ons als mensheid ernstig tekort. Veel belangrijker is het om je af te vragen wat je als mens succesvol, waardevol en gelukkig maakt en hoe je je verhoudt tot anderen." Ook een punt waar Comenius zich mee bezighield: hij was een holist. Keek naar de mens als geheel, bezien vanuit meerdere kanten. Dat is ook hoe Boonstra de vernieuwing op onderwijs wil benaderen. "We zeggen niet wat goed of fout is, maar kijken ernaar vanuit een breder perspectief. Naar hoe we zouden willen dat het is." Boonstra belicht dat ook in haar lezing 'Onderwijs van A naar Beter'.

Prikkelende vragen
Boonstra heeft met haar team nog iets bedacht waarmee ze mensen aan het denken wil zetten. Onder de titel #onderwijsvragen onderzoeken ze heel systematisch, volgens een aantal vaste stappen, de gewoontes in het huidige onderwijs. Want waarom zijn er eigenlijk lange zomervakanties? Een centraal eindexamen? Waar komen die 10 minutengesprekken vandaan, waarom duren lessen 50 minuten? Waarom moeten leerlingen stilzitten? Zo zijn er inmiddels al 18 vragen behandeld. Waar dit alles toe moet leiden? Een verandering in het onderwijssysteem. Boonstra: "We willen deze fundamentele vragen stellen om het gat tussen A en B te dichten." Met andere woorden: datgene wat we willen en waar we voor staan meer in lijn brengen met wat we doen en hoe we denken. De lezing is na 18 maart te lezen op www.operationeducation.com. Daar zijn ook de onderwijsvragen terug te vinden.