Gemeentewerkers zetten de kanon op de nieuwe affuit.
Gemeentewerkers zetten de kanon op de nieuwe affuit. Foto: Vestingmuseum

Het kanon staat weer bij entree van Vestingmuseum

NAARDEN De entree van het Nederlands Vestingmuseum wordt sinds kort weer geflankeerd door een kanon. Tot een paar jaar geleden hebben daar twee kanonnen gestaan, maar door verrotting van de affuit zijn ze weggehaald.

door Astrid Maas

"Een affuit is het onderstel van een kanon", vertelt Pieter Koudijs, vrijwilliger van het museum. "De onderstellen zijn van hout en in de loop der jaren waren de oude affuiten door weer en wind aangetast en verrot. Hierdoor konden de kanonnen niet meer bij de ingang staan. Willem Ehlert, hoofd technische dienst, heeft daarom een nieuw onderstel vervaardigd. De replica is gemaakt op basis van originele tekeningen uit de 18de eeuw. Met veel passie heeft Ehlert in de werkplaats aan het nieuwe onderstel gewerkt. Willem is een echte kunstenaar. Hij bouwt ook werktuigen die vroeger gebruikt werden in de Vesting door de militairen. Zo heeft hij een hijsinstallatie, een zogenaamde vestingbok, gemaakt waar vroeger de kanonlopen mee opgetild en verplaatst werden."

Sinds het voorjaar is de oude entree aan de Westwalstraat 6, ingang van de Kazemat A, weer in gebruik genomen. "Het was geen gemakkelijke klus om het kanon bij de ingang te plaatsen. Het kanon weegt zo'n 3700 kilo. Gemeentewerkers hebben het kanon vanaf het museumterrein op een vrachtwagen getakeld en bij de entree op het onderstel geplaatst.
De affuit is in delen ter plekke opgebouwd. De entree van de Kazemat A ligt verdiept en is vanaf de weg niet goed te zien, maar door het plaatsen van het kanon is de ingang weer een aandachtstrekker geworden."

Vrijwilligers

En dat is belangrijk voor het museum dat jaarlijks zo'n 25.000 bezoekers ontvangt. "En dat is veel voor een klein museum zoals wij zijn. Dat komt ook omdat wij naast onze vaste expositie veel activiteiten en wisselexposities organiseren, zoals de BoerenMarkt, VestingYoga en nu de zomertentoonstelling 'Joie de Vivre' met schilderijen van Annemarie Eilers en beelden van Ek van Zanten. Ook hebben we elke eerste en derde zondag van de maand een Schuttersdag met een gratis rondleiding. Omdat we veel bezoekers krijgen, zijn we wel altijd op zoek naar vrijwilligers. De Vrijwilligers werken bijvoorbeeld als schipper op onze rondvaartboot, zijn rondleiders of werken in de museumwinkel. Iedereen die het leuk vindt om als vrijwilliger op zo'n mooie plek te werken is van harte welkom."