Vorig jaar opgeleverde vrije sector huur appartementen bij Het Gewest in Bussum.
Vorig jaar opgeleverde vrije sector huur appartementen bij Het Gewest in Bussum. Foto: Sjoerd Stoop

Ongeveer drie jaar geduld voor een sociale huurwoning

Er zijn wel mogelijkheden om goedkope en middeldure woningen te bouwen, maar op dit moment overtreft de vraag ruim het aanbod.

Gooise Meren Terwijl de gemeente druk doende is een woonvisie op te stellen en er tal van nieuwbouwprojecten zijn gestart is het wachten op betaalbare huurwoningen. Vooral de mensen met een middeninkomen vallen volgens woningcorporatie Dudok tussen wal en schip.

"Deze groep heeft het lastig op de woningmarkt van Gooise Meren. Zij komen niet in aanmerking voor een sociale huurwoning en in de koopsector is passend aanbod beperkt", aldus een woordvoerder van de corporatie die zo'n 800 woningen in Naarden en Bussum bezit. "We zitten met smart op bouwlocaties te wachten, die moet de gemeente aanwijzen."

Onlangs is Dudok een pilot gestart waarbij woningen in de vrije sector (met een huur boven € 710,68) goedkoper worden aangeboden. Maar ook andere groepen komen lastig aan een woning. Zo vertelt een 21-jarige woningzoeker dat hij al vanaf zijn 18e staat ingeschreven voor een tweekamerwoning in Naarden. Hij ontvangt een Wajong-uitkering en kan volgens zijn moeder met een beetje hulp prima op zichzelf wonen. "Maar de woningbouw kan niet zeggen wanneer hij aan de beurt is."

Ook Marith uit Bussum en haar partner hebben moeite om geschikte woonruimte te vinden. Omdat ze moeite heeft met traplopen is ook niet elke woning geschikt. Ze zoeken al zo'n vijf jaar naar een betaalbare koopwoning, maar omdat ze niets kunnen vinden huren ze nu particulier. Met een budget van € 225.000,- gingen ze enthousiast op zoek naar een woning in Naarden of Bussum. Inmiddels is het budget, met hulp van ouders, opgehoogd tot € 250.000,- en het zoekgebied uitgebreid met Huizen en Hilversum. Maar ze vissen regelmatig achter het net. "Voor koopwoningen van Dudok zijn we al een paar keer uitgeloot en bij de Alliantie gaan eigen huurders voor en geplande bezichtigingen via een makelaar worden vaak afgebeld omdat het huis al is verkocht."

Iedereen die een sociale huurwoning in de regio zoekt moet ingeschreven staan bij WoningNet die vervolgens de toewijzing regelt. Eind 2016 stonden stonden daar volgens cijfers van de gemeente zo'n 5000 inwoners Gooise Meren ingeschreven. Die moeten gemiddeld drie jaar geduld hebben voor ze iets vinden. Het aantal starters en doorstromers is ongeveer gelijk.

In Muiden wordt er flink gebouwd binnen het plan De Krijgsman, maar dit is allemaal vrije sector koop. Muiden en Muiderberg kennen net als veel andere regio's wachttijden voor een sociale huurwoning. Een woordvoerder van woningcorporatie Ymere vertelt dat er tot 2021 ook geen bouwplannen zijn voor deze kernen. "We zien ook dat de middeninkomens het lastig hebben, maar daar kunnen wij als corporatie niet veel aan doen. Dat moet opgelost worden door marktpartijen zoals projectontwikkelaars. De corporatie is er voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen." Ymere is een van de grotere corporaties in Nederland en heeft in de gemeente 741 sociale huurwoningen in haar bezit.

De gemeenteraad heeft flink wat vragen over de woonvisie

Woonvisie

Of er woningen in de sociale sector bij komen hangt ook van de plannen van de gemeente af. Die is druk doende met het maken van een lokale woonvisie. Er ligt al een eerste versie maar die roept bij de gemeenteraad al flink wat vragen op. Zo is niet helder hoeveel sociale huurwoningen er gebouwd gaan worden en wat de gemeente doet om dat ook te realiseren. Volgens Theo Fambach, woordvoerder van D66 op dit gebied en lid van onder meer RSBO Wonen regio Gooi en Vechtstreek, zijn er wel genoeg mogelijkheden in de gemeente. "Op De Krijgsman in Muiden worden 1300 woningen gebouwd, allemaal vrije sector, dus daar wil de gemeente iets tegenover stellen. Dat kan volgens hem met de plannen voor de Borgronden en het Stadskantoor (beide Naarden), op de plek van het voormalige gemeentehuis in Muiden en het plan Bredius, ook in Muiden. In Bussum bij Bensdorp worden dit jaar nog 40 appartementen voor de sociale verhuur gebouwd. Voor Crailo zijn er in regionaal verband ook goede afspraken te maken. Daar zijn ca. 550 woningen gepland, waarvan een groot deel in de sociale woningbouw."