De RK Jozefkerk uit 1953 wordt waarschijnlijk een Koptische kerk.
De RK Jozefkerk uit 1953 wordt waarschijnlijk een Koptische kerk. Foto: Antoon F. Bruggeling

St. Jozefkerk sluit in 2018 wegens tekort kerkgangers en vrijwilligers

BUSSUM De RK Jozefkerk aan de Laarderweg in Bussum gaat in april 2018 definitief dicht. "De beslissing was moeilijk, maar we hebben geen andere keus. Er zijn te weinig vrijwilligers en kerkgangers om de kerk draaiende te kunnen houden", zegt Henk van Harmelen van het locatieteam.

door Antoon F. Bruggeling

Het besluit om het kerkgebouw uit 1953 te sluiten is volgens Van Harmelen in de Jozefparochie 'als een bom ingeslagen'. Duizenden parochianen zijn hier gedoopt, gevormd of getrouwd. "De kerk is met dubbeltjes en kwartjes door de parochianen bijeen gespaard in de jaren '50'. Zij zullen na Pasen 2018 voortaan de diensten in de Maria- of Koepelkerk kunnen bijwonen, maar voor veel ouderen in Bussum-Zuid gaat dat waarschijnlijk niet lukken. De Mariakerk is voor hen te ver weg. Er zijn geen chauffeurs meer die hen willen brengen en halen. Ook zo'n probleem", zegt Van Harmelen.

Al eerder zijn in Bussum katholieke kerken gesloten, zoals de Heilig Hartkerk en de St. Vituskerk. De overgebleven RK kerken in Naarden-Bussum gaan al enkele jaren samen verder onder de naam Parochie van de H. Drie-eenheid. "Het besluit om de Jozefkerk nu af te stoten hebben we met pijn in het hart genomen. Het kan niet anders want op alle fronten komen we mensen tekort", laat Henk van Harmelen weten. "Bij de tuingroep, lectoren, in het koor, schoonmaakploeg, technisch onderhoud, bestuur, kosters en acolieten ziet het er niet naar uit dat er mensen bij gaan komen. Zij zijn echter wel erg belangrijk voor het reilen en zeilen van de kerk. Ook zijn er te weinig priesters meer te vinden. Daarom hebben we nu de knoop doorgehakt."
De Jozefkerk is een gemeentelijk monument. Het lid van het locatieteam: "Daarom mag het gebouw niet zomaar afgebroken worden en mag er ook aan het uiterlijk van het gebouw niets veranderen. Niet eenvoudig dus om er een nieuwe functie voor te vinden. Gelukkig is er wat dat betreft goed nieuws te melden. De Koptische Kerk Amsterdam wil de Jozefkerk graag overnemen, mede vanwege de goede ligging, vlakbij Station Bussum-Zuid en de A1. Er komt dan ook een Koptische priester in de pastorie wonen'.
De gesprekken over een overname zijn volgens Van Harmelen gaande en nog niet afgerond. Er moet tevens een koopprijs worden bepaald. "Er zijn twee keer Koptische diensten geweest in de Jozefkerk, een doop en een huwelijk. Zodoende kennen zij de Jozefkerk in Bussum. Het zou mooi zijn, een Christelijke gemeenschap die de kerk wil behouden en hun leden de gelegenheid wil geven in onze mooie kerk bij elkaar te komen." Volgens Henk van Harmelen zijn ook andere gelovigen altijd van harte welkom bij de diensten van de Koptische gemeenschap.