Een gigantische vlammenzee.
Een gigantische vlammenzee. Foto: Bastiaan Miché

'De brandweer heeft ons
echt op het
nippertje gered'

Bijna niets rest meer van de oude woonboerderijen aan het Naardermeer. De brandweer moest ze vorige week vrijdag gecontroleerd laten uitbranden nadat de bliksem erin was geslagen. Bewoonster Frea Niezing vindt het nog steeds ongelofelijk wat er is gebeurd. Ze wist ternauwernood haarzelf en man in veiligheid te brengen. Dankzij de brandweer kan ze het verhaal navertellen. Ze is de hulpdiensten dan ook enorm dankbaar.

NAARDEN Een enorme ravage, het lijkt wel een oorlogsgebied. Het vuur is inmiddels gedoofd, maar iedereen die langs de boerderijen aan de Karnemelksloot komt, ziet dat er niets meer is. Slechts een paar muren staan nog overeind. Verder is alles zwartgeblakerd en vergaan.

De brand trof zoals gezegd twee brandende woonboerderijen aan met daarin drie woningen. De bewoners van nummer 17 konden zichzelf in veiligheid brengen. Bij de andere boerderij op nummer 15 was dat wel een ander verhaal. Bewoonster Frea Niezing begrijpt het nog steeds niet. Wat er is gebeurd, vindt ze 'ongelofelijk'. Ze vertelt dat zij en haar man het naar omstandigheden goed maken.

"Wij zijn heel dankbaar. De brandweer heeft ons echt op het nippertje weten te redden. Ze zeiden ons dat het niet één minuut langer had moeten duren. Later realiseer je je pas hoe nipt het was." De brandweer spreekt zelf van een levensreddende actie.

'De knal heb ik niet gehoord. Opeens dacht ik; ik ruik iets'

Mevrouw Niezing vertelt wat er is gebeurd. "Ik was om 2.00 uur 's nachts nog naar beneden geweest, want ik wakker was geworden door het onweer. Ik ging beneden batterijen halen omdat die in de radio leeg waren. Vervolgens heb ik in bed met mijn koptelefoon op naar de radio geluisterd. De knal heb ik niet gehoord. Op een gegeven moment dacht ik; ik ruik iets. Maar ik wist niet wat. Het licht deed het niet. Toen ik de zolderdeur open deed, bleek overal rook te zijn en aan het einde van de boerderij zag ik de vlammen. Ik heb direct 112 gebeld en mijn man wakker gemaakt. Hij had niets door."

"We zijn naar de voorste slaapkamer gevlucht, daar hebben we de ramen opengegooid en op de brandweer gewacht. Ik wilde niet teveel rook inademen. Ik ben zelf uit het raam gesprongen, de hulpverleners hebben mij geholpen. Mijn man is slecht ter been en moest uit het raam op de eerste verdieping getild worden. Daar werd een ladder bij gebruikt. Eén van de hulpverleners kreeg hierbij teveel rook binnen. Later besef je dan dat het vuur en de rook wel heel dichtbij waren." De brandweer laat weten dat heel snel nadat de man het huis uit was getild, de boerderij volledig in brand stond.

In ons ondergoed op straat

"We zijn heel liefdevol opgevangen bij de familie Rebel aan de overkant van de straat. We liepen in ons ondergoed. We kregen kleding en ook onze familie is daar heen gekomen. Ook zijn de andere getroffen buren daar opgevangen. We zijn er tot de volgende morgen gebleven en zijn deze familie heel dankbaar."

Inmiddels bivakkeert de familie bij een broer die ook in Naarden woont. Ze zijn druk met de praktische zaken. "We moeten ontzettend veel regelen. We hadden geen id-bewijs, geen bankpas, niets meer. Het gemeentehuis was dicht, maar gelukkig konden ze ons toch helpen aan een vermissingsbewijs. De kinderen helpen ons gelukkig veel."

Oude foto's gevonden

Zo waren het ook de kinderen die afgelopen zaterdag nog door de getroffen woning liepen in de hoop bruikbare spullen terug te vinden. "Samen met een paar buurjongens hebben ze oude foto's teruggevonden. We hebben ze op een karton verspreid om te laten drogen en zijn heel blij met deze oude herinneringen. En we hebben nog wat sieraden in een doosje gevonden. Verder was er niet veel over. Een kleinzoon riep wel dat hij nooit had geweten dat we zoveel fietsen hadden."

Het echtpaar Niezing woonde 47 jaar in de boerderij. Mevrouw denkt niet dat ze hier nog terug zullen keren. "We gaan nu op ons gemak kijken wat we willen. We kunnen wel wachten tot de boerderij opnieuw is opgebouwd, maar dat kan jaren duren. Het was een monument. Wat je dan terug krijgt, is enkel een omhulsel. Al het vertrouwde, alles wat je eigen huis je huis maakte is weg. We maken liever een nieuwe start."

Meneer en Mevrouw Niezing laten weten dat ze erg blij zijn met alle hulpverleners en dat ze hartverwarmende reacties hebben ontvangen. "Alle bewoners van de drie getroffen boerderijen zijn lid van de Protestante gemeente. Afgelopen zondag is er dan ook heel veel aandacht geweest tijdens de dienst in de Grote Kerk in Naarden. Dat medeleven is heel fijn."

Burgemeester

Burgemeester Han ter Heegde heeft inmiddels alle slachtoffers gesproken en hulp aangeboden waar nodig. Hij werd in de nacht al gebeld door de brandweercommandant vanwege de grootte van de brand. "Ik ben goed op de hoogte gehouden en rond 8.30 uur was mijn komst gewenst. Voordat ik bij het boerenbedrijf van de buurman aankwam, was ik langs de uitgebrande boerderijen gekomen. Ik moet zeggen dat het echt ontstellend was. Het waren zulke mooie objecten en nu smeulde alles na. Er stonden nog verkoolde muurtjes en overal lag riet. Het was aangrijpend. De bewoners zijn in hun ondergoed de straat opgerend. Ze hebben letterlijk niets meer. Gelukkig hebben ze allemaal kinderen die in de buurt wonen. Ik deel mee in de ellende. Ik heb gekeken of de diensten hun werk konden doen en of de eerste opvang goed was geregeld. Ik kan nu enkel zorgen dat de gemeente goed meewerkt en dat waar nodig de oliespuit erin gaat om alles snel te laten verlopen."

Complimenten voor brandweer en dappere bewoners

Overigens werd niet alleen burgemeester Han ter Heegde gebeld door de meldkamer. Ook voormalig burgemeester Joyce Sylvester is gebeld. Sylvester kon wel lachen om het foutje van de brandweer, zo twitterde ze. Ter Heegde zegt dat hij gebeld is door de meldkamer en door twee commandanten. Wat hem betreft, is de informatiestroom goed gegaan. Ter Heegde wacht wel met belangstelling de evaluatie af. "Ik ben heel gelukkig dat het goed is afgelopen, want het was kantje boord en de brandweer heeft goed gehandeld. Mijn complimenten voor de brandweer en voor de bewoners zelf die buitengewoon dapper zijn geweest."

Nacontrole door de brandweer.
Niets is meer over van de woning van de familie Niezing.
Van bovenaf gezien.