Ze zijn druk bezig om de Bedekte Weg op te knappen.
Ze zijn druk bezig om de Bedekte Weg op te knappen. Foto's: Bob Awick

De Bedekte Weg wordt opgeknapt met nieuwe struiken en gras

Delen van de Bedekte Weg worden opgeknapt omdat de aardwerken beschadigd zijn door slijtage en gebruik door wandelaars en vissers.

NAARDEN "Vorige week zijn we begonnen met het herstelwerk van de aardwerken op de Bedekte Weg", vertelt Jeroen van der Werf, projectleider van de Stichting Monumenten Bezit (SMB). "Niet alles wordt afgezet. Er blijven paadjes open zodat vissers bij het water kunnen en inwoners hun hond kunnen uitlaten."

"De Bedekte Weg was vroeger de buitenste ring van de verdediging en had een militaire functie. De wallen zijn gemaakt van aarde met gras en struiken. Delen van deze aardwerken zijn beschadigd doordat ze volop gebruikt worden door wandelaars, inwoners die hun hond uitlaten en vissers die soms een struikje weghalen om beter te kunnen vissen. Dat is de reden dat we een deel van de Bedekte Weg gaan herstellen met nieuwe struiken en er wordt gras gelegd."

Slijtage

Bij de zogenaamde Oostbeer is veel slijtage. Het zand is daar weggespoeld en er ligt bijna geen gras meer. "Om het beter begaanbaar te maken voor wandelaars en om slijtage te voorkomen, gaan we daar trappen aanleggen."
De herstelwerkzaamheden zijn vorige week maandag begonnen en het duurt zeker nog een week voordat het klaar is. "We zijn op verschillende plekken bezig met herstelwerkzaamheden", vertelt Thomas Sohier van hoveniersbedrijf Debie & Verkuijl die het onderhoud uitvoert. "We hebben eerst grond gestort en met een grote shovel verdeeld over de plekken die onderhoud nodig hebben. Met een kleine kraan hebben we het verder uitgevlakt en deze week gaan we het gras inplanten."

Brugwachterswoning

De stichting is eigenaar van het vestingwerk en dat zijn de stadsmuren, bastions, grachten, Bedekte Weg en de historische militaire gebouwen.
"Als stichting organiseren wij het onderhoud en het beheer van de gebouwen. Waar mogelijk willen we gebouwen ook een nieuwe functie geven. We zijn nu begonnen met het opknappen van de brugwachterswoning. Deze woning heeft een gedateerd interieur en we plaatsen daar onder andere een nieuwe keuken. Als de woning klaar is, hoogstwaarschijnlijk aan het eind van het jaar, kan deze weer verhuurd worden."

De Bedekte Weg was vroeger de buitenste ring van de verdediging

Restauratie kantinegebouw

Ook heeft SMB het kantinegebouw gerestaureerd. "Dat gebouw was vroeger een manschappenkantine. Op deze manier proberen we gebouwen een nieuw leven te geven, want het is niet goed als een gebouw niet gebruikt wordt. Het is zonde wanneer er dan weinig van zo'n gebouw overblijft."

Brugwachterswoning wordt ook aangepakt.