Igor Meuwese wil Weesp bij de Regio Gooi en Vechtstreek houden.
Igor Meuwese wil Weesp bij de Regio Gooi en Vechtstreek houden. Foto: Dick Jongerden

'Weesp kan beter bij 't Gooi blijven'

Als Weesp voor Amsterdam kiest, verlaat het de Regio Gooi en Vechtstreek. Een doemscenario voor deze uitvoeringsinstantie. Directeur Igor Meuwese legt uit.

GOOISE MEREN Mocht Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek verlaten, dan zou dat zeer spijtig zijn, zegt directeur Igor Meuwese. "Wij doen dingen goed, óók voor de inwoners van Weesp. Bovendien: wij hebben Weesp ook nodig."

Zorg, afvalverwerking, woonruimteverdeling, ambulancedienst, GGD: voor de uitvoering van deze en andere zware taken is Weesp stevig vervlochten in de Regio Gooi en Vechtstreek, de uitvoeringsinstantie namens alle gemeenten in deze regio. Dat speelt een zeer belangrijke rol in de afweging die de gemeenteraadsleden van Weesp moeten maken over de bestuurlijke toekomst. Want de keuze die de raad zichzelf heeft voorgelegd (aansluiten bij Gooise Meren of bij Amsterdam) heeft gevolgen voor de samenwerking binnen de Regio Gooi en Vechtstreek. Een keuze voor Amsterdam zou namelijk betekenen dat Weesp de Regio Gooi en Vechtstreek zal verlaten. Meuwese: "Als Weesp naar Amsterdam trekt, verandert de streek natuurlijk niet, maar wel de samenwerking in ons hele gebied."

Als Weesp zegt: bestuurlijk kiezen we voor Amsterdam, maar we blijven gebruikmaken van de diensten uit Gooi en Vechtstreek?

"Dat lijkt mij in de praktijk heel lastig. We hebben met elkaar een regionale samenwerkingsagenda vastgesteld en de gemeenteraden bepalen wat wij doen voor de inwoners. Dat is één pakket en daar kun je niet de dingen uitpikken die je wel of niet wilt. Amsterdam heeft bijvoorbeeld de woonruimteverdeling geregeld via Woningnet. Daar zal Weesp dan bij moeten aansluiten, dat kun je niet ook in de Regio Gooi en Vechtstreek blijven doen."

Du bij een keuze voor Amsterdam gaat er voor de inwoners van Weesp veel veranderen, bij een keuze voor Gooise Meren verandert er bijna niks?

"Die stelling is absoluut waar. Dat komt omdat we al veel uitvoeren voor de gemeente Weesp: de ambulancedienst, de GGD, de consultatiebureaus, Veilig Thuis, de GAD, alle inkoop van de zorg. Dat zijn grote taken met veel dagelijkse inwonerscontacten."

De winkeliers en Weesp Marketing roemen Amsterdam vanwege de bestuurskracht en grotere invloed in Den Haag.

"De Gooi en Vechtstreek is onderdeel van de Metropoolregio Amsterdam en werkt op die grote vraagstukken al intensief samen met Amsterdam. Dan doen we met 33 andere gemeenten. Als Metropoolregio zijn wij gesprekspartner in Den Haag en in Europa. In de Metropoolregio is de Gooi en Vechtstreek, met Weesp en met Gooise Meren, een volwaardige gesprekspartner, juist op die grote thema's."

Laat Gooise Meren voldoende merken dat ze Weesp erbij willen?

"Gooise Meren zegt dat ze verliefd is op Weesp. Het gebaar dat zij nu maken is een oprechte belangstelling om goede dingen te gaan doen voor de inwoners van Weesp. Als Regio zijn wij al 43 jaar getrouwd met Weesp. Elk huwelijk kent zijn hobbels. Wij hopen, in het belang van de inwoners, dat wij de samenwerking kunnen voortzetten."