Fleur van Veen en Laura Voordouw: 'De dansleraren motiveren je om beter te worden'
Fleur van Veen en Laura Voordouw: 'De dansleraren motiveren je om beter te worden' Foto: Yvette de Vries

'Van dansen word je blij, je vergeet al het andere'

Fleur van Veen (14) en Laura Voordouw (14) nemen hun dansambities uiterst serieus. Ze trainen hard, maar ze hebben samen ook een hoop lol.

NAARDEN Fleur van Veen en Laura Voordouw dansen al een paar jaar samen en sinds kort doen ze ook als duo mee aan wedstrijden. En dat is best wel spannend voor de middelbare scholieren.

Hebben ze voor de eerste wedstrijden die ze deden nog een paar losse dansjes achter elkaar uitgevoerd, voor de toekomstige wedstrijden leggen ze de lat flink wat hoger. Er moet een eigen choreografie komen. Gelukkig kunnen ze daarbij op hulp van de dansleraren van hun dansschool, Jelly Jam Dance, rekenen. Daarmee zullen de uren die ze samen oefenen, vooralsnog naast de dansles zo'n twee uur per week bij een van hen thuis, ook intensiever zijn.

Duo wil beter worden

Laura danst vier jaar en Fleur is ruim acht jaar bezig met haar favoriete sport. De meiden zijn serieus als ze trainen, maar hebben ook een hoop lol samen. Spontaan schieten ze in de lach, dan weer serieus: "We willen als duo steeds beter worden." Daarvoor nemen ze zichzelf op, oefenen ze totdat ze tevreden zijn en ook een juryrapport na een wedstrijd geeft waardevolle input. Daarbij letten ze onder meer op eenzelfde mimiek en natuurlijk of ze synchroon dansen. Dat brengt hen ook weer een stapje dichter bij hun grote wens: meedoen aan de Soneo Dance Challenge. "Dat is voor nu nog een beetje te hoog gegrepen", roepen ze eensgezind.

Echte voorbeelden hebben ze niet, wel kijken ze vol bewondering op YouTube naar dansers uit LA. "Daar heb je hele goede dansers die nog heel jong zijn." Voor inspiratie voor hun eigen choreografie volgen ze Stephanie van der Wiel.

'Dansen wordt onderschat'

'Het leuke aan hiphop is dat je er je eigen flow in kunt brengen'

Dat ze hard en veel moeten oefenen vinden Fleur en Laura heel normaal. Dat is volgens hen niet anders dan wanneer je hockeyt of een muziekinstrument bespeelt. Fleur: "Dansen wordt onderschat, ik krijg regelmatig de vraag of ik goed ben of maar wat rondhuppel." De meiden kunnen, ook volgens eigenaresse van de dansschool Willy Tiepel, goed dansen en dat zal zeker bijdragen aan het plezier, maar ze vinden zelf dat dansen op elk niveau leuk is. Laura: "Van dansen word je blij, je vergeet al het andere."

"Het leuke aan hiphop is dat je je eigen flow kunt inbrengen", vertelt Fleur. Dat geldt ook voor de verschillende lessen die ze volgen: op zondag 1,5 uur en door de week een uur op maandag en donderdag. "Het is allemaal hiphop, maar de invulling hangt af van de leraar die de lesgeeft. Bij hiphop zie je echt iemands persoonlijkheid in de dans." Dat is ook een van de grotere uitdagingen voor de meiden. Fleur: "Het is lastig om je eigen stijl te vinden." Maar ze zijn vastbesloten om als duo steeds beter te worden.

Tot slot noemen ze nog de sterke punten van elkaar. Zo vindt Fleur dat Laura een geheel eigen stijl heeft en is Fleur volgens Laura heel erg gegroeid en maakt ze haar bewegingen goed af.