Overgang naar droog, zacht en vrij zonnig herfstweer

Er is beter weer op komst. Een zone van hoge luchtdruk bouwt zich op boven Centraal Europa. De baan van de neerslaggebieden wordt daardoor naar het noorden weggeduwd. Dat heeft een gunstig effect op het weer. De neerslagkansen nemen af en zonneschijn krijgt meer ruimte. In het weekeinde gaat het op nazomer lijken bij een maximum van rond 20 graden.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar donderdag en in de ochtend kunnen nog enkele buien vallen. In de loop van de dag wordt het droog en klaart het geleidelijk op. Er waait een matige zuidwestenwind. Het wordt 15 graden. Vrijdag is het droog met lokaal mist en/of lage bewolking maar ook ruimte voor de zon. De zuidwestenwind zwakt iets af. De maximum temperatuur ligt rond 18 graden.

Het weekeinde

In het weekeinde is het droog met in de nacht en vroege ochtend lokaal mist of laaghangende bewolking. Nadat de lokale mist is opgelost is het overdag vrij zonnig. Daarbij waait er een zwakke tot matige wind tussen zuidwest en zuid. De temperatuur stijgt in de middag naar 19 à 20 graden, zondag een graadje hoger. Ook na het weekeinde blijft het nog enkele dagen zacht.

Weetje

Zomerse temperaturen komen soms nog voor in oktober. Record warm werd het op 4 oktober 1983 met 26.4 graden. Ook oktober 2011 begon met twee zomerse dagen van 26 graden. Dit waren extremen. Een maximum tussen 20 en 25 graden komt vaker voor. In oktober 2014 nog op 5 dagen in die maand. In oktober 2005 op 7 dagen met zelfs nog 21 graden op de 30e.