Marc Meijer (links) en Wim van Oudheusden van WerkInJeEigenWijk.
Marc Meijer (links) en Wim van Oudheusden van WerkInJeEigenWijk. Foto: Bob Awick

WerkInJeEigenWijk helpt werkzoekenden op weg naar succes

WerkInJeEigenWijk zorgt ervoor dat je samen sterker staat. Ze begeleiden mensen op een slimme manier naar een nieuwe of andere baan, stage, leerwerkplek of ondernemerschap.

BUSSUM Wim van Oudheusden en Marc Meijer van WerkInJeEigenWijk vertellen wat ze precies kunnen betekenen. "Heb je al lang geen werk en wil je graag weer aan de slag, maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken of ben je op zoek naar ander werk, maar weet je niet wat jouw talenten en kansen zijn? Dan gaan wij graag in gesprek."

Wim van Oudheusden is in 2013 met deze sociale onderneming zonder winstoogmerk begonnen. "De visie achter de onderneming is dat er in de toekomst een andere economie gaat ontstaan en wel op wijkniveau. Vandoor ook de naam WerkInJeEigenWijk. Met wijkniveau bedoel ik dat vraag en aanbod zich steeds meer in de gemeente en je wijk gaat afspelen. Wij zijn een professionele organisatie die zich inzet om mensen persoonlijk te begeleiden naar betaald werk." De 70-jarige Hilversummer heeft deze droom meegekregen van zijn vader die actief is geweest in vakbonden. "Zelf heb ik ook veel op economisch en politiek gebied gewerkt. Veertien jaar in de politiek met als portefeuille Economie en in de Provinciale Staten in Haarlem. Daar heb ik een innovatiebeleid opgezet om bedrijven te motiveren om te groeien." Ook is Wim vrijwilliger geweest voor VluchtelingenWerk bij UWV in Hilversum, Huizen en Harderwijk.
Vorig jaar is Marc erbij gekomen omdat Wim op zoek was naar iemand die de klanten zou kunnen helpen om een goede sollicitatiebrief te schrijven en om mensen die al langere tijd werkloos zijn of werkloos zijn geworden voor te bereiden op de veranderingen in de economie. "Mijn achtergrond is manager zowel bij gemeenten als in het bedrijfsleven en ik ben ervaringsdeskundige op het gebied van solliciteren. Ik heb veel sollicitatiebrieven beoordeeld en gesprekken gevoerd aan de andere kant van de tafel. Ik ben nu werkloos en op mijn leeftijd, ik ben 61 jaar, is het moeilijk om weer aan een baan te komen. Toen kwam ik Wim tegen en hij heeft me met enthousiasme het concept van WerkInJeEigenWijk uitgelegd en ik dacht: dat is iets voor mij. Als je ouder bent dan 55 jaar heb je vaak kruiwagens nodig om weer aan een baan te komen. Als je die goede ondersteuning nodig hebt, kunnen wij je die bieden."De mannen helpen iedereen tussen de 18 en 68 jaar. Van student tot en met gepensioneerde, ongeacht niveau, uitkering of afkomst. De leeftijd van mensen die vorig jaar werk hebben gevonden, is rond de 46 jaar.

Het succes van WerkInJeEigenWijk is dankzij de unieke 'werkvindmethode': KM4S2P. Oftewel 'Keuzes maken, Samen Sterker, Slimmer Solliciteren en Persoonlijk Positief'. Wim: "Bij 'Keuzes maken' zit een kansenanalyse zodat we kunnen kijken hoe groot de kans is, binnen de regio, op de arbeidsmarkt en voor welke beroepen nog een kans is, want je hebt ook te maken met uitstervende beroepen. Met 'Samen Sterker' gaan we samen op zoek naar je verborgen talenten en competenties en vaardigheden, want die heeft iedereen. Je kunt er dan achterkomen wie je bent en waar je sterk in bent en dat heeft een positief effect, want je kunt daarna nog 'Slimmer Solliciteren'. Je leert dan om met verschillende trucs je sollicitatiebrief en curriculum vitae (CV) slimmer te schrijven en de kans is dan groter dat je met je brief boven op de stapel komt. Ook kun je via ons een foto laten maken door een fotograaf, want dat werkt ook altijd goed bij een sollicitatiebrief. En zo word je vanzelf ook 'Persoonlijk Positief', want we gaan keihard knokken voor jouw baan en dat je positief in het leven komt te staan. Een gediplomeerde budgetcoach maakt het (huishoud)plaatje compleet."

"Als blijkt dat je nog niet toe bent aan de 'werkvindmethode' dan heeft solliciteren geen zin", vertelt Marc. "Wij hebben dan de mogelijkheid om klanten door te verwijzen naar een betaalbare coach die hen kan helpen om eerst beter in hun vel te komen. Het is puur maatwerk bij ons." WerkInJeEigenWijk biedt ook software aan in licentie. "Alle vacatures die op verschillende sites staan, worden gefixeerd en dan is één site voldoende. Je hoeft dus geen tientallen vacaturesites meer te bekijken. De software zoekt op basis van jouw karaktereigenschappen en kwaliteiten naar functies die voor jou geschikt zijn. Het werkt dus andersom. De werkzoekende zoekt niet naar een geschikte vacature, maar de vacature is op zoek naar een geschikte kandidaat. Wij vullen samen een profiel in en van de ruim honderdduizend vacatures in deze regio kunnen er wel duizend in aanmerking komen. Dan ga je selecteren op bijvoorbeeld reisafstand en opleiding en dan vallen er weer vacatures af, waardoor er alleen vacatures overblijven die precies bij je passen", aldus Wim. "Wij kunnen meekijken en de klanten tijdens het zoeken begeleiden. Voor veel klanten is dit een toegevoegde waarde." Iedereen kan langskomen op het spreekuur op donderdag tussen 9.00 en 12.00 uur in wijkcentrum De Palmpit aan de Koekoeklaan. Meer informatie en andere spreekuren staan op www.werkinjeeigenwijk.nl. Voor de begeleiding wordt een vergoeding naar eigen draagkracht gevraagd. Cliënten van de voedselbank worden gratis geholpen.