Van de Lezers

Ook reageren op het nieuws? Mail naar redactie@bussumsnieuws.nl of redactie@naardernieuws.nl.

Onveilig
Bij mijn buurvrouw heeft een blanke man met donker haar vanavond 20 euro ontfutseld aan de deur. Bij een andere buurvrouw is onlangs in het centrum haar tas van de rollator gegapt. Vorig jaar hebben twee insluipers (een man en een vrouw) bij een buurvrouw van mijn ouders in Bussum allerlei kostbaarheden en persoonlijke (emotionele) bezittingen uit haar woning gehaald. Drama. De een belt aan met een raar verhaal, wordt binnengelaten en laat de deur open voor de ander. Alle slachtoffers zijn dames van boven de 70.
Onveiligheid komt zo wel heel dichtbij. De daders zijn vrij succesvol, lijkt, en het gaat dus maar door. Ik ben wel benieuwd wat de politie hier nu aan doet: in alle gevallen hebben de slachtoffers niks meer gehoord. Ziet de gemeente de ernst ervan in? En kunnen bewoners niet meer samenwerken? Je zou er toch eens een op heterdaad willen betrappen!

Sweder Rijkman


Filmdecor
De VVD-fractie had vragen gesteld over filmopnames in Het Spiegel naar aanleiding van klachten van bewoners. Uit de antwoorden blijkt echter dat de gemeente dit soort zaken gewoon op dezelfde voet verder laat gebeuren.
Vooropgesteld: het staat natuurlijk eenieder vrij zijn/haar huis, tuin of garage beschikbaar te stellen, of te verhuren voor 800 tot 1.000 per dagdeel voor een film(reclame)opname. Veelal verblijven de bewoners elders en de buurt wordt opgescheept met de overlast. De gemeente, zo staat te lezen, verstrekt richtlijnen en legt contact met locatiemanagers. Boa's houden waar mogelijk toezicht.
Ik heb nog nooit een ambtenaar ter plaatse gezien. Wel personeel van het opnamebedrijf dat de weg afzet, voorbijgangers tegenhoudt en hen verzoekt om te rijden. Het Spiegel is steeds meer gewild als filmdecor. Dat komt vooral door de nonchalante houding van de gemeente: geen vergunning nodig, een briefje bij de buren in de bus en geen toezicht. Dus draaien maar, geregeld tot 23.00 uur. En daarna moet alles nog afgebroken en ingeladen worden. Het Spiegel als (reclame)filmdecor gewenst? Neen! Op woensdag 22 november stel ik het aan de orde bij de vergadering van Vrienden van het Spiegel. En ik hoop dat de VVD-fracite doorpakt met de andere fracties en geen genoegen neemt met de antwoorden van het college.

Adriaan Branderhorst