Nog heel even en alle verkiezingscampagnes barsten weer los.
Nog heel even en alle verkiezingscampagnes barsten weer los. Foto: Bob Awick

Steeds meer lijsttrekkers bekend

GOOISE MEREN De volksvertegenwoordigers in de gemeenteraad hebben een belangrijke taak. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. Als we kijken naar de installatiefoto van de gemeenteraad in 2015 zien we dat al veel raadsleden vervangen of opgestapt zijn. Toch is er ook een handjevol raadsleden dat jaar in, jaar uit zich hardmaakt voor de gemeente.

De inwoners mogen in maart weer naar de stembus. Met dat gebeuren in het vooruitzicht maken de meeste politieke partijen nu zo'n beetje hun kandidaten bekend. De meeste lijsttrekkers zijn bekende gezichten, verder op de lijst gevolgd door wat verrassingen en nieuwkomers. Nu alle kernen gefuseerd zijn tot de gemeente Gooise Meren lijkt het alsof alle partijen bij het samenstellen van hun kandidatenlijst ook nadrukkelijk selecteren op waar de persoon woont. Behalve HVBNM, die partij heeft alleen raadsleden uit Bussum en één uit Naarden op de lijst staan. Dat zou geen probleem moeten zijn nu we één gemeente zijn. Toch werd bij de vorige verkiezingen wel duidelijk dat inwoners graag stemmen op iemand uit hun eigen woonkern. Grootste uitdaging van de gemeenteraad is om een stabiele eenheid te vormen.
De VVD wordt straks aangevoerd door Alexander Luijten, nu de fractievoorzitter. De door de wol geverfde Bussumer neemt het stokje over van (nu nog) wethouder Miriam van Meerten. Zij heeft aangegeven de politiek te verlaten. Jens Duijts en ex-wethouder van Muiden Henny Timmerman staan op 2 en 3.
D66 wordt net als de vorige verkiezingen aangevoerd door Maarten Balzar. De Bussumer krijgt steun van een paar nieuwe gezichten. De top van de D66-kieslijst wordt compleet gemaakt door de jonge Laura van Harmelen en Geert Jan Hendriks.
Het CDA wordt aangevoerd door de ervaren Jos de Lange. Nooit eerder stond hij zo hoog op de kieslijst. Hij wordt gevolgd door raadsleden Herman den Hollander en Arie Mastenbroek. Wethouder Marleen Sanderse heeft laten weten niet meer mee te doen aan de verkiezingen en de politiek vanwege haar gezondheid verlaat.
Hart voor BNM wordt net als twee jaar geleden aangevoerd door de ervaren Marieke Munneke Smeets. Nico Schimmel van de muziekschool en Marieke Le Noble staan op plek twee en drie.
Het Goois Democratisch Platform wordt geleid door Naarder Jelmer Kruyt, gevolgd door Johan Kwekkeboom en Erik Pieter Vlaanderen.
Andere partijen moeten hun kieslijsten nog presenteren.